functie van schoffelen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/08/2003 - 13:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

functie van schoffelen

wat is eigenlijk de functie van schoffelen?
onkruid 'onderuit halen', luchtig maken van de grond waardoor vocht en andere stoffen beter bij de wortels komen, of is het alleen voor de sier (of om tuinliefhebbers bezig te houden... ;-) )?
als het gaat om het luchtig, los maken van de grond, hoe diep moet je dan gaan? bij mij zit er bijvoorbeeld een vrij vaste kleilaag onder de oppervlakte, moet ik die dan ook aanpakken?
als het om het onkruid gaat, dan volstaat ook gewoon met de hand plantjes eruit trekken toch ook?
wie kan mij vertellen wat de functie is van deze vanzelfsprekende, maar in mijn ogen misschien niet noodzakelijke bezigheid?

do, 28/08/2003 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

onkruid verwijderen ja
grond luchtig maken, daar heb je ander gereedschap voor
sier, ja wat mij betreft wel.
Met de hand verwijderen kan ook, en dan kan je het onkruid ook zorgvuldiger met wortel en al verwijderen. Maar schoffelen gaat sneller en je kan zonder dat je met je grote voeten in de border hoeft te staan gemakkelijker overal bij vanwege de lange steel. Zelf heb ik voor de kleine border een schrepeltje aangeschaft, doet hetzelfde als de schoffel maar heeft geen steel maar slechts een handvat.
Onkruid dat zich vermeerderd door uitzaaien, blijft toch wel terugkomen, of je het nou weghaalt door te schoffelen of door uit te graven maakt dan niet uit, wel verwijderen voor het zaad zet dus! Onkruid dat zich ook verspreid door wortelstokken, kan beter maar zo goed mogelijk uitgegraven worden (tenzij je het chemisch aan wilt pakken)

di, 02/09/2003 - 09:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

En voor zover ik weet heeft het ook z'n functie in de waterhuishouding van de bodem. In niet-geschoffelde grond vormen er zich waterkanaaltjes die ervoor zorgen dat de dieper gelegen grond gaat uitdrogen. Bij schoffelen ga je die kanaaltjes verbreken waardoor de bovenlaag weliswaar sneller zal uitdrogen, maar deze zal dan als 'isolatie' gaan werken om de onderliggende grond vochtig te houden.
Pieter

wo, 17/09/2003 - 15:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Schoffelen heeft als nadeel dat de grond luchtig wordt. Aanwaaiend/uitzaaiend onkruid etc. kan hierdoor makkelijker aarden. Dus je bent gewaarschuwd.

Onderwerp gesloten