Hortensia te groot

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/07/2007 - 16:10
fleurtje23

Hortensia te groot

Mijn Hortensia staat nu prachtig in bloei, alleen hij wordt een beetje groot. Is er een mogelijkheid om hem kleiner te maken en te houden door middel van snoeien? Of gaat hij dan dood, ik heb dit namelijk nog nooit gedaan, alleen de verdroogde bloemen verwijderd. Of moet ik hem uitgraven en aan iemand geven met een grotere tuin? Zijn er misschien soorten die kleiner blijven?

di, 03/07/2007 - 16:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

U kunt hem terugsnoeien maar het volgende jaar zal hij helaas niet bloeien maar hij zal zeker niet doodgaan, wij doen de onze om de 4 jaar tot op 20 cm van de grond terug en het zijn steeds prachtig volle struiken.

succes!

di, 03/07/2007 - 17:21
fleurtje23

Bedankt voor uw snelle antwoord, gelukkig dat ik hem dus niet hoef weg te doen. Moet ik hem nu na de bloei snoeien of volgend voorjaar voordat hij begint uit te lopen? En moet ik nog op een bepaalde manier snoeien (ivm nieuwe takken ed.) of gewoon recht afknippen?

di, 03/07/2007 - 19:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

In het voorjaar kunt u ze het best terugsnoeien, het beste knipt u ze schuin af zodat er geen water in komt te staan, het beste snoeit u ook niet als het vriest, eventueel water dat toch in de stengels is gelopen kan bevriezen en leiden tot het afsterven van die tak.

Succes!

di, 03/07/2007 - 22:11
maanzaadje

Je kan ook alleen de takken met bloem diep insnoeien, dan krijgen de andere takken volgend jaar nog wel bloemen.
Het jaar daarop doe je hetzelfde, en zo hou je hem een klein beetje onder controle zonder de bloemen te moeten missen.
Zo doe ik het dus.

di, 03/07/2007 - 23:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo hebben wij het nog nooit gedaan maar dat is een veel beter idee, dan hou je er altijd bloemen in.

wo, 04/07/2007 - 12:01
mar.ko

Beste Fleurtje,

Om welke hortensia gaat het? Er zijn er nogal wat.
Maar voor het gemak ga ik maar even uit van de Hydrangeainfo-icon macrophylla, die het meeste in tuinen gezien wordt. Met de gekleurde bolvormige bloemen.(of wit)
Er zijn meerdere factoren die de groei beinvloeden;
-De grondsoort: op kleigrond worden ze bijvoorbeeld hoger dan op zandgrond.
-De voeding: eenzijdige bemesting of teveel mest kan een explosieve groei geven en de bloei remmen of uit laten blijven.
-Fors snoeien kan de heester goed verdragen, maar geeft ook een groeireactie: lange takken, hoge struik, gevoeliger voor vorst en dat jaar geen of nauwelijks bloemen.

De meningen zijn vaak verdeeld over de snoeiwijze.
Ik ben van mening dat je beter niet voor de winter kunt snoeien, daar je anders meer kans hebt op inwatering en dus rottende takken. Beter in het voorjaar bijvoorbeeld de helft terugsnoeien tot een paar ogen en het volgende jaar de andere helft.
De daarop volgende jaren er af en toe 1 of een paar oudere takken terugsnoeien om de heester te blijven vernieuwen.

Succes,
Marja

wo, 04/07/2007 - 22:47
fleurtje23

Hoi Mar.ko en Maanzaadje

Het gaat inderdaad om de gewone hortensia. Ik woon op kleigrond dus dat hij groter wordt kan wel kloppen dan. Zo'n beetje snoeien in etappes is ook een goed idee. Bedankt voor alle adviezen iedereen.

Onderwerp gesloten