Nerium Oleander

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/08/2011 - 12:53
e-motion

Nerium Oleander

Ik vind op veel plekken dat de Nerium Oleander giftig is, maar ik kan niet goed vinden op welke manier het giftig is. Sommige websites zeggen dat je de zaden moet eten om het gif binnen te krijgen, andere zeggen dat je de bladeren moet eten, en ik kwam zelfs tegen dat het voor kinderen al genoeg is om de bladeren lang aan te raken om het gif binnen te krijgen.

welke van die drie manieren kloppen? of kloppen ze alledrie?
en wat doet dat gif dan met het lichaam?

zo, 21/08/2011 - 13:21
RdB

De sappen zijn giftig en werken in op het hart, te vergelijken met vingerhoedskruid, maar dan veel minder krachtig. Je heb aardig wat nodig om een mens te doden en zelfmoordprogingen door het innemen van Nerium of het drinken van Nerium thee mislukken dan ook vrijwel altijd. Ook kinderen die zijn overleden na het (onbedoeld) opeten zijn niet in de literatuur bekend. Van aanraken kun je, zelfs als je sap over je handen gehad hebt en dat bewust eens gaat oplikken, niet zo snel doodgaan.
De oleander wordt al zeer lang zeer veel als sierplant in tuinen en parken geteeld, toch zijn vergiftigingen met deze plant extreem zeldzaam.

Wil je meer waten start dan hier en volg de bronnen: https://tinyurl.com/yy8os8ln

Ruud

p.s.: Giftigheid van planten en het geassocieerde gevaar worden altijd schromelijk overdreven.

zo, 21/08/2011 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als deze plant werkelijk zo giftig zou zijn, zou er niet zoveel van aangeplant zijn in het zuiden van Europa!

zo, 21/08/2011 - 14:54
daucus

Zelfs ik ben wel eens zeer giftig!

zo, 21/08/2011 - 16:09
monet

Rectale toediening van het extract? Wat was daar de reden voor?

zo, 21/08/2011 - 17:22
RdB

@Kristofd:

Citaat: -Maar om het te banaliseren als zijnde er is nog niemand aan gestorven of in ik vind er niks over terug met dergelijke uitspraken zou ik toch oppassen en mij iets verder informeren-.

Als je de moeite genomen h

zo, 21/08/2011 - 20:34
tuinprins

Het voorval dat Kristofd aanhaalt is het enige geval dat ik ken. Het gaat hier echter om zelfmoord en deze twee mensen waren al in een slechte conditie (ze leiden een zwervend bestaan).

zo, 21/08/2011 - 23:12
RdB

Dus KristofD stelt:
Oleander is een der giftigste planten,

Verder blijkt uit de literatuur dat er haast niemand per ongeluk aan onderdoor gaat.

Conclusie: de giftigheid der planten wordt stelselmatig overdreven.

Ruud

zo, 21/08/2011 - 23:32
tuinprins

Heb nooit gezegd dat Oleander niet giftig is maar het gevaar wordt m.i. ernstig overdreven. Probleem is dat er gewoon geen betrouwbare cijfers zijn. Neem nu het voorbeeld van Californië. In hoeveel van die gevallen ging het om (een poging tot) suicide? In hoeveel van die gevallen ging het om ouders die in paniek met hun kind naar het ziekenhuis gingen omdat het kind misschien aan de plant had gezeten?

Een van internet geplukt artikel dat door Google Translator of door een onder invloed van LSD werkende vertaler is verhaspeld, werkt ook al niet erg verhelderend.

Als Oleander echt zeer gevaarlijk is zou de plant niet meer verkocht mogen worden. Immers, de plant zou dan gebruikt kunnen worden om mensen om het leven te brengen of ernstige schade toe te brengen.

Gegroet, de tuinprins

ma, 22/08/2011 - 02:39
Draco

Ik wilde net mijn oleander te koop zetten. Dat kan ik nu vergeten;-)

ma, 22/08/2011 - 12:26
KRISTOFD

Ruud zijn raad is goud waard

groeten,

Kristof

PS Ruud de film eens bekijken Into the wild waar gebeurd verhaal daarin kan je zien hoe het kan misgaan. Het gaat hier wel over een ander plantje maar wel een mooi voorbeeld.Mooie film trouwens in een prachtige natuur
(Alaska)

ma, 22/08/2011 - 13:20
Draco

Kristof, die film van Sean Penn heb ik gezien. Die knul had zich kennelijk niet goed voorbereid en beschikte over onvoldoende kennis van de natuur.
Onlangs zond de VPRO een driedelig videodagboek uit met dezelfde titel van een man die zich uitstekend had voorbereid, maar desondanks niet in staat bleek zichzelf voldoende voedsel te verschaffen.
In mijn boekenkast staat een boekje uit 1976 van JW de Bruyn apotheker en F. Schneider plantkundige, getiteld 'Giftige planten in en om ons huis' (Balkema natuurgidsen 1976). Daarin staan onopgesmukte feiten met af en toe een anecdotisch geval.
Toevallig valt in de index mijn oog op Malusinfo-icon, waarover wordt vermeld dat een man met smaak voor appelpitjes, overleed als gevolg van het consumeren van een kopjevol. En wat te denken van onze suikerverslaving. Je gaat er niet direct aan dood, maar dit product van suikerbiet en -riet veroorzaakt op termijn veel slachtoffers.

di, 23/08/2011 - 19:25
KRISTOFD

Draco dit wil ik zeggen. Veel planten in onze tuin zijn matig giftig of sterk giftig voor de mens. Alles hangt af van de hoeveelheid maar met dieren en kinderen kan men niet genoeg op veilig spelen. Volwassen mensen hebben een groter denkvermogen waardoor de kans op vergiftiging veel kleiner is dan bij kinderen.

di, 23/08/2011 - 14:09
RdB

Natuurlijk kun je met kinderen juist wel veel te veel op veilig spelen en dat gebeurd ook tot in het absurde. Zo kweek je kasplanten en geen verantwoordelike volwassenen.

Ruud

di, 23/08/2011 - 14:39
Sophoras

Men moet de giftigheid van de planten niet onderschatten.
Verleden winter waren mijn drie schapen over het ijs van de vijver in de siertuin geraakt. Wat was dat plezant van de verboden vruchten kunnen eten. De dag erna lagen ze alle drie met de poten omhoog.Afgezien hebben ze en de veearts kon er niets meer aan doen. Wat ze gegeten hebben weet ik niet waarschijnlijk Azalea's. Die waren nog groen.
sophorainfo-icon

Onderwerp gesloten