Roze aardbeien: onbekend is onbemind?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 05/08/2007 - 00:02
Cumulus

Roze aardbeien: onbekend is onbemind?

Hoi iedereen,

Ik heb vandaag tijdens mijn intense zoektocht naar winterbloeiers of wintergroene planten om de sombere wintermaanden mee op te fleuren, een speciale aardbeiensoort tegengekomen die het hele jaar door bloeit met roze bloemen.

Hij werd in een plantenwinkel in Ardooie aangeboden onder de naam Fragariainfo-icon 'Pink Marathon'. Meteen heb ik een exemplaar gekocht en nu kijk ik vol verwachting uit naar mijn roze bloemenpracht en het genot van verse aardbeien uit eigen tuin in het putje van de winter.

Vanavond ben ik op internet naar verzorgingstips gaan zoeken maar tot mijn grote verbazing levert mijn 'gegoegel' slechts zeven resultaten op die amper bruikbaar zijn. Zoeken op 'aardbeien' brengt me nauwelijks verder en 'roze aardbeien' levert me coole badslippertjes op met aardbeienmotief.

Ik blijf dus met volgende vragen zitten:

- Bloeit hij werkelijk heel het jaar door in de tuin of moet ik hem daarvoor als kamerplant behandelen?
- Zijn ze wel eetbaar? Ik verwacht binnen een paar weken de eerste vruchten en ik zou graag nog mijn 29 ste verjaardag vieren volgend jaar...
- Indien eetbaar: zijn ze even goed als de gewone aardbei of smaken ze naar schuimrubber?
- Moet hij in schaduw, zon of halfschaduw?
- Vraagt hij veel mest of moet ik hier spaarzaam mee zijn?
- Veel of weinig water geven?
- Zijn ze goed te kweken op hydrocultuur?

Graag tips van een aardbeienkenner (of iemand die het plantje toevallig ook in huis gehaald heeft)

Dank bij voorbaat,

Hendrik

zo, 05/08/2007 - 02:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Al jaren heb ik dit plantje (verwilderd) in m'n tuin. Het is wel een langdurige bloeier, maar het hele jaar is nogal overdreven. Hij bloeit vroeg en vaak met tussenpozen, de hele zomer, tot de vorst aanbreekt. Verwacht van de vruchten niet teveel. Soms komt er 1 aan, maar meestal zijn ze erg klein. Het is ook meer een siervorm, vanwege z'n fraaie rose bloemen. De uitlopers wortelen overal, zelfs tussen de klinkers; zowel in de zon als in de halfschaduw. Voeding geef ik nooit. De smaak is niet bijzonder.
Overigens heet de plant niet meer Fragariainfo-icon, maar zou Potentillainfo-icon genoemd moeten worden.

zo, 05/08/2007 - 11:42
tuinprins

Als je naar een tuincentrum of plantenwinkel gaat dan kun je het beste alles bekijken met een kritische blik en niet met een roze bril. Winkels zien het als hun doel zaken te verkopen en meestal niet om ter zake kundig advies te geven (er zijn echter uitzonderingen). 75 % van de mensen die een tuincentrum bezoeken weten niet precies wat ze zoeken of willen hebben en dan wordt er vaak impulsief gekocht. De visueel aantrekkelijke planten varen er wel bij maar dat die over een of twee weken niet meer zo aantrekkelijk zijn wordt door de koper even vergeten of verdrongen.
Bloemenpracht en eetbare vruchten in hartje winter in de Lage Landen? Ik ken geen plant die aan deze voorwaarden voldoet. Sowieso is het aantal winterbloeiers voor onze contreien zeer beperkt. Dus ...

Nog een tropische zondag toegewenst!

Gegroet, de tuinprins

zo, 05/08/2007 - 13:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is niet zo`n bijzonder plantje: meer een bodembedekker.

zo, 05/08/2007 - 23:46
Cumulus

Hoi,

Ik had eerlijk gezegd al iets van "'t zal wel te mooi zijn om waar te zijn" hoor, maar omdat ik graag experimenteer met nieuwe plantensoorten op hydrocultuur en de plant maar een paar euro kostte dacht ik het er toch maar op te wagen.
Ik doe erg regelmatig zo'n experimenten met goedkope plantjes ofwel dure planten die echter nog heel klein en goedkoop zijn, zaad of een blaadje of takje dat zogezegd per ongeluk in mijn haar blijft hangen en nadien als stekje dient.

De aardbei wordt blijkbaar als vaste plant beschouwd, dus misschien dat ik er in mijn tropische serre tijdens de winter nog iets kan uitkrijgen, of eventueel vorstvrij zetten? Of heeft deze plant een koudeprik nodig om weer op gang te raken zoals dat bij tulpen en narcissen het geval is?

Groetjes,

Hendrik

ma, 06/08/2007 - 01:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Over een koude-periode voor deze plant kan ik niets zinnigs zeggen. Omdat de plant veel uitlopers vormt, zou ik zeggen: experimenteer er maar eens mee.
Succes!

do, 09/10/2008 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

goede vraag ik heb deze ook aangeschaft en ze hebben maar éénmaal gebloeit
maar het waren wel lekkere
maar nu hangen ze er versleten bij ik ben ook benieuwd hoe je ze kan onderhouden

mvg fredje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag