tuin op het noord-oosten, planten uitdaging

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/03/2011 - 21:58
silfje

tuin op het noord-oosten, planten uitdaging

ik ben eruit hoe de tuin ligt, we hebben een vrij diepe tuin op het noord oosten achter een rijtjeshuis. We wonen op de betuwse kleigrond.

De planten in de voortuin slaan eigenlijk allemaal aan, zelfs de totaal verkeerd geplaatste hortensia (in de volle zon)

Achter is het een ander verhaal, het is minimaal een uitdaging te noemen de bloembollen zijn eigenlijk de enige planten die het daar erg goed doen. De reden is: in de winter raakt de zon nergens de bodem, oke, dan moet ik aan schaduwplanten denken zou je zeggen, maar in de zomer, begint de vroege ochtendzon om een uur of 7 helemaal achterin op het gras, daarna schijnt hij urenlang op de border, waardoor schaduwplanten het moeilijk krijgen (slaphangende hortensia) tot een uur of 8/9 savonds aan de voorkant van de achtertuin.

Samengevat: in de zomer kan ik er makkelijk mediterrane planten kwijt, die het tot oktober goed doen en daarna dood gaan, de schaduwplanten krijgen het vanaf mei moeilijk...

We willen geen bomen, want we hebben al een paar lage bomen van 2,5 meter.
struiken zijn okee zo lang ze maar niet té groot worden, liever heb ik tips in lage struikjes formaat lavendel en heide en íets hoger, of iets dat je met niet te veel snoeien onder bedwang kan houden.

Wie heeft er plantentips, alle soorten behalve bomen (hebben we al), skimmiainfo-icon (wordt te groot, want we hebben er een van 1,70 van de vorige bewoners moeten rooien) en ook geen riet, en bamboe (hebben we ook moeten rooien want ze waren woekerend en zonder wortelbegrenzer, heeft een aantal spades gekost).

groenblijvend, bladverliezend, bloeiend, niet bloeiend maar met mooi blad en besjes, vaste planten, lage struikjes, niet woekerende bodembedekkers maakt niet uit, alle suggesties zijn welkom, ik ga dan zelf even op internet zoeken of ik het wat vind.

Bij voorbaat dank

di, 29/03/2011 - 18:29
silfje

niemand die de uitdaging aangaat? :)

zo, 08/05/2011 - 20:28
southwind

Hallo Silfje,

Het is een beetje een late reactie, maar ik dacht ik plaats hem toch (heb je bericht net gelezen). Zelf heb ik ook een tuin op het noord-oosten, en Gelderse kleigrond :-). Achterste gedeelte van de tuin heeft best lang zon (tuin is rond 12m lang) en daar heb ik zonminnende planten.
Wat bij mij goed in de schaduw groeit (zon alleen tot een uur of 12-13, hangt van de maand af natuurlijk, en een stukje waar bijna geen zon komt - daar staat laurier met een hortensia Forever and Ever) zijn: Astilbes, pluimhortensia's, laurier, clematisinfo-icon montana, waldsteiniainfo-icon ternata als bodembedekker, vincainfo-icon's, vrouwenmantel en mijn favoriet Galiuminfo-icon Odoratum oftewel lievevrouwebedstro.
Verder heb ik een grote bak met mooie eenjarigen die maar een paar uur zon krijgen en het toch goed doen: verschillende lobeliainfo-icon's en een surfinia.
Hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes!

zo, 08/05/2011 - 21:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een heel mooi struikje en langzame groeier is Nandinainfo-icon Domestica Fire Power

ma, 09/05/2011 - 01:52
EdjeB

Denk ook eens aan de Gelderse Roos en Fuchsiainfo-icon.

ma, 09/05/2011 - 19:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reacties! We hebben een erg diepe 12 bij 6 meter tuin, in het zon rijkste
deel heb ik wat heide, een standaardhortensia, een prachtige clematisinfo-icon sieboldii en dit jaar
zitten er voor het eerst na 2 à. 3 jaar knoppen in de pioenroos! Ook heb ik een
vierkantemeter moestuin, een stokroos en een heleboel bloembollen die het heel goed doen.
De Gelderse roos is een gaaf idee , ik hou wel van die ouderwetse planten. Lavendel doet
het niet zo goed vanwege de natte donkere winter, hortensia moet ik in de zomer constant
water geven door de droge hete en lichte zomer. Het blad vergeelt er helemaal van.
Een tuin op het noord oosten is lastig. Gelukkig heb ik dank zij jullie weer wat ideeën ( en
meer suggesties zijn altijd welkom:) )

ma, 09/05/2011 - 20:10
southwind

Ik zou de hortensia, als het even kan, naar een meer schaduwrijke plaats verplaatsen. Dan hoef je minder water te geven, ze doen het bij mij geweldig in de schaduw, en je hebt weer een zonrijke plek vrij voor andere planten die daarvan houden.
Ik vind persoonlijk dat er nog best veel mogelijk is in een tuin op het noordoosten. Verschillende soorten geraniums (ik bedoel dan de vaste planten hier en niet Pelargoniuminfo-icon die door iedereen geraniuminfo-icon wordt genoemd), klokjesbloem (Campanulainfo-icon), duizendknoop (Polygonum), ereprijs (Veronicainfo-icon), kamperfoelie, wolfsmelk (Euphorbiainfo-icon) die ik zeer mooi vind, zij het niet dat deze giftig is en omdat ik huisdieren heb wil ik geen enkele risico nemen.
Hoop dat je hier wat aan hebt.

O ja, niet te vergeten de prachtige, langbloeiende ijzerhard, verbenainfo-icon bonariensis...die kan goed tegen halfschaduw en je geniet er zooo lang van.

Onderwerp gesloten