Taksterfte Aesculus neglecta 'Erythroblastos'

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/05/2012 - 13:29
Draco

Taksterfte Aesculus neglecta 'Erythroblastos'

Aesculusinfo-icon neglecta 'Erythroblastos' vertoont nu voor het tweede jaar een ziekteverschijnsel, waarbij de hoofdloten slap worden en omvallen. De nevenstaande zijuitlopers wordt doorgaans dit lot bespaard. Het lijkt op een verwelkingsziekte. Wat is de oorzaak van dit fenomeen en is er iets tegen te doen?

Taksterfte Aesculus neglecta 'Erythroblastos'
zo, 13/05/2012 - 14:13
tuinprins

Lijkt mij inderdaad een vorm van verticillium waar Aesculusinfo-icon door geplaagd kan worden. Of deze soort er erg vatbaar voor is weet ik niet.

Voor een goed verhaal over verticillium zie:

https://tinyurl.com/y38l395x

Verticilliumsporen kunnen aanwezig zijn in de grond of worden meegebracht met nieuwe planten en er zijn talrijke factoren die van invloed zijn op het actief worden ervan: 'many factors such as soil chemistry, temperature, hydration, micro fauna, and non-host crops all have an effect on the viability of the resting structure. Mycelium have been observed remaining viable for at least 4 years, while microsclerotia have been observed in fields planted with non-host crops for over 10 years and even 15 years has been reported. Viability is reduced at these extremes, but the long survivability of these structures is an important aspect for Verticillium control.' (bron: bovenstaand verticillium artikel op Wikipedia).

Helaas is er aan de diverse verticilliumvormen weinig te doen als de plant er door is aangetast. Doorgaans zullen er ieder jaar takken afsterven tot de plant uiteindelijk het loodje zal leggen. Als een plant is aangetast door verticillium dan is het verstandig daar geen plant neer te zetten die vatbaar is voor verticillium. Zie hiervoor de lijst bij het aangehaalde Wikipedia-artikel.

Gegroet, de tuinprins

zo, 13/05/2012 - 17:10
Draco

Voor deze schimmel gevoelige planten zijn kennelijk in het vroege voorjaar meest kwetsbaar. Als de planten eenmaal goed groeien ontwikkelen ze waarschijnlijk weerstand. De veronderstelde Verticillium besmetting manifesteert zich op meerdere lokaties in de tuin en ik heb inmiddels te maken gehad met aantastingen van Japanse esdoorns, enkele Cercisinfo-icon soorten en nu voor het tweede jaar deze Aesculusinfo-icon neglecta. Ik maak me dus wel een beetje zorgen over mijn verzameling veelal oudere esdoorns. Bij Acerinfo-icon palmatum heb ik al verschillende malen met een aantasting te maken gehad; bij de Acer japonicum types heeft zich tot nu toe geen besmetting gemanifesteerd. Als besmetting voornamelijk via de grond verloopt, is het dan ook van belang deze niet te verplaatsen en het tuingereedschap (spades, snoeischaar) te ontsmetten (met alcohol 70%)?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag