Ontwerp superklein tuintje

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 23/05/2010 - 00:43
Sisi1968

Ontwerp superklein tuintje

Beste mensen,
Wij gaan onze woning uitbouwen. Helaas gaat dat onherroepelijk ten koste van onze toch al niet zo grote tuin.
Het postzegeltje wat we overhouden is 5,40m breed en 6 m tot aan de schuur.
Het lijkt ons het beste om deze tuin dan maar zoveel mogelijk te bestraten (maar eigenlijk zijn we zo gek op planten en groen!)
De tuin ligt op het zuiden, de hele dag zon.
Ikzelf zou graag een iets verhoogde plantenbak hebben waar dan toch vaste planten in kunnen en mijn zoontjes zouden zielsgelukkig zijn met een vijver.
Verder willen we graag een plek waar we kunnen zonnen en ook een plaats waar de tafel met vier stoelen kan staan.
Ik heb helaas nog geen tekening van de tuin, maar dat lijkt me ook niet echt belangrijk want hij wordt helemaal leeggehaald tijdens de bouw, dus we beginnen helemaal blanco.
Heeft iemand goede ideeen om de kleine tuin groter te laten lijken? Misschien een bepaalde manier van bestraten (we hebben antieke bonte gebakken waaltjes) of beplanten?
Is het een idee om de schutting te verven in een bepaalde kleur? Of juist laten begroeien met klimplanten?

Alvast bedankt voor uw reactie.

zo, 23/05/2010 - 09:56
monet

Om een tuin groter te doen lijken ben je het best met paden die niet recht zijn maar met bochten erin. De muur vol planten met klimplanten bedekt een lelijke muur maar geeft ook een meer ingesloten indruk.

Optisch bedrog: Je kan bv een pad naar de muur leiden. Over het pad een klimboog zodat het lijkt alsof het pad naar een nieuwe kamer gaat. Aan de muur zelf hang je een grote spiegel, de randen wat beplanten. Zo krijg je even de indruk dat er een andere tuinkamer.

wo, 26/05/2010 - 16:40
hansi

Om de tuin optisch groter te laten lijken,kun je het beste de bestrating in
de brede weg aanleggen,of diagonaal,zodat de tuin dan groter lijkt.

m.v.g.
hans

do, 27/05/2010 - 16:30
Sisi1968

Bedankt voor de reacties. Ik vind diagonaal straten niet zo mooi, maar die brede weg lijkt me mooi.
Ook de spiegeltip ga ik gebruiken. Als er nog meer tips zijn: altijd welkom!
met vriendelijke groeten
Minik

do, 03/06/2010 - 17:52
Renate_

Een ander idee:
Rondom een iets verhoogde border met lage beplanting (bodembedekkend, bloeiend) en een paar hoge, smalle planten of zelfs kleine boompjes (in overleg met de buren!) en luchtigere struiken (ribesinfo-icon). De tuin vanuit 1 hoek in een kwart cirkel bestraten, ongeveer 2/3e van het deel tussen de borders bestraat. Het deel tussen bestrating en border opvullen met graszoden. Daar kun je op lopen/liggen, maar het houdt je tuin toch lekker groen.
Meer licht in je tuin? De schutting 1 laag wit geven, waardoor hij heel licht wordt maar toch het hout nog zichtbaar is. Daar kun je evt met rekken clematisinfo-icon tegenaan laten groeien. Mijn buren hebben hun schutting ook net op deze manier geverfd en ik moet zeggen: het maakt de tuin een stuk lichter en ruimer!

vr, 04/06/2010 - 10:52
Sisi1968

Dat klinkt echt heel erg leuk maar ook een beetje ingewikkeld voor deze absolute tuin-nono.....
Heb je misschien een plaatje, of een link naar iets wat hierop lijkt? Ik heb het geprobeerd te tekenen aan de hand van uw beschrijving, maar ik kom er niet echt helemaal uit.
Met vriendelijke groeten
Minik

vr, 04/06/2010 - 12:12
Renate_

Ik heb even snel wat getekend. Ik heb wat aannames gedaan mbt de positie van deur van het huis en de schuur (waarvan ik bij goed lezen zie dat die aan het eind van de tuin ligt - om hem goed bereikbaar te houden moet de kwart cirkel bestrating wat uitgebreid worden...), maar ik denk dat je dat zelf wel kunt aanpassen. Met potten op het terras kun je nog wat extra groen en bloemen toevoegen, evt. ook grotere planten die je dan aan de kant kunt zetten als je op het terras wilt zitten.

Ontwerp superklein tuintje
vr, 04/06/2010 - 12:21
Sisi1968

Aha! Dank je wel voor je uitgebreide antwoord en tekening! Het is me nu duidelijk, en het ziet er erg leuk uit moet ik zeggen.
Ik ga er eens mee aan de slag, nogmaals bedankt!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag