Welke hagen als weideafsluiting

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/11/2009 - 15:44
fre

Welke hagen als weideafsluiting

Beste,

Eindelijk komt mijn grote droom uit en verhuis ik naar het platteland. Bedoeling is dat ik een natuurlijke weide aanleg voor een 2-tal varkens, een koe en een paard. Deze 4 dieren zullen allemaal in dezelfde weide rondlopen (+- 60 are).
Nu had ik graag die weide afgespannen met een haag. Dus géén houten of betonnen afsluitingen, géén prikkeldraad etc.... enkel een goede dichtgroeiende haag.
Meidoornhagen werden vroeger hiervoor gebruikt omwille van hun enorme stekels.
Mijn vraag: Heeft iemand hier ervaring mee? Eten paarden, koeien en varkens zeker niet van deze hagen (ook in winterperiode)? Zijn er andere hagen/struiken die hiervoor in aanmerking komen?

In afwachting ....
Vriendelijke groeten

za, 28/11/2009 - 16:54
Mosmanneke

Het zal jaren duren voor je een ondoordringbare haag hebt. Je zou de bomen zo dicht op elkaar kunnen zetten dat een soort natuurlijke schutting ontstaat, maar ook dat duurt vele jaren. En dan is het nog maar de vraag of de altijd onderzoekende en knabbelende dieren zich daardoor laten weerhouden. Schrikdraad met daarachter een haag lijkt me een betere optie, zowel voor de haag als voor de buren.

za, 28/11/2009 - 17:25
RdB

Een meidoornhaag als veekering moet niet alleen geplant worden maar ook gevlochten. Om een goede kering te maken ben je inderdaad een paar jaar verder.

Ruud

za, 28/11/2009 - 20:59
pia zz

voor paarden is prikkeldraad tegenwoordig verboden, wel zal ik je aanraden stroomdraad te gebruiken, anders ben je snel van je paarden af vrees ik, denk eraan, dat er hagen zijn die giftig zijn voor dieren....wij hebben voor de paarden alleen afrasteringen met schrikdraad, vergeet niet dat paarden erg hoog kunnen springen en dus zo over een haag heengaan...

za, 26/12/2009 - 13:43
Louwrien

Wij hebben onze paarden achter een meidoorn heg staan. Midden in deze heg zit wel een draad met stroom. De paarden eten niet van deze heg (knabbelen wel eens aan een vers stukje hoor) omdat zij op de het gras staan. Ik kan me voorstellen dat als er geen gras zou staan, zij uit verveling wel eens meer zouden kunnen gaan knabbelen.

Veel woonplezier daar op het platteland.

Groeten, Louwrien

zo, 17/01/2010 - 13:08
Leo Flandriae

Duindoorn geeft een ondoordringbare haag, voor mens en dier. Ook Dovyalis caffra ofte Kei-appel. Ook Boksdoorn is geschikt maar het duurt langer.

zo, 17/01/2010 - 13:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer dat de kei-appel maar tot -4 graden vorst verdraagt! Slecht advies, voor onze streken!

zo, 17/01/2010 - 20:40
hansi

Voor een ondoordringbare haag is de meidoorn een van de meest geschikte soorten,deze kun je op elke hoogte houden die je zelf wilt. duindoorn is hiervoor iets minder geschikt,omdat deze het liefst groeit op iets zanderige grond,wat minder voorkomt op het platteland (of je woont in midden-noord limburg).

m.v.g.
hans

do, 21/01/2010 - 21:16
anneW

Wat leuk al die dieren bij elkaar!
Alleen ben ik bang dat je weinig wei overhoudt met die rondwroetende varkens... Al je gras zal omgeploegd worden. Maar het is wel gezellig!
Ik heb ook eens een afscheiding willen maken met een haag, heb toen via google een website gevonden waar allerlei planten en bomen op stonden met hun giftigheid voor paarden, dus even googelen.
Varkens zijn echte alleseters, dus ik zou niet in de haag, maar ervoor een stroomdraad spannen, de haag dus echt alleen voor de sier gebruiken, die varkens gaan er geheid aan eten. Je moest eens weten wat ze allemaal in varkensvoer stoppen, ze lusten ALLES.
Als je het op die manier doet hoef je je ook niet meer druk te maken over giftigheid, maar kan je gewoon een mooie, dichte haag kiezen!

do, 21/01/2010 - 23:12
hansi

Je kunt schrikdraad zetten,het beste is om hierbij geen giftige haag,zoals taxusinfo-icon,te zetten. Als de dieren er onverhoopt toch een keer van kunnen eten,en je bent niet op tijd,kun je gelijk nieuwe aanschaffen en dat is zonde van je investering.

m.v.g.
hans

do, 21/01/2010 - 23:58
Leo Flandriae

Eerlijk gezegd vind ik dat hier nogal een klucht. Natuurlijk kan hij schrikdraad zetten, dat doet iedereen, maar hij wil originele hulp om een haag te zetten, nietwaar? En over schrikdraad kan een paard net zo goed, of gemakkelijker zelfs over springen dan over een degelijke haag, die hoog en degelijk genoeg is.
Als prikkeldraad verboden is, dan zullen echte doornhagen zoals de wel degelijke Kei appel struik ook wel verboden zijn. Ook wel belachelijk want heeft er al eens iemand een koe of paard gezien die bebloede strepen over zijn huid heeft, ter hoogte van de prikkeldraden? Weer een goede klucht dus.

Onderwerp gesloten