Citrus sinensis laat knoppen vallen

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 11/07/2009 - 14:33
nbroeders

Citrus sinensis laat knoppen vallen

Hallo,

Afgelopen voorjaar heb ik een mooie sinaasappelplant gekocht die daarna nog een lange tijd in bloei heeft gestaan. Met een penceel heb ik steeds de bloemen bevrucht. Er waren dan ook veel knoppen ontstaan.

Nu blijkt dat na een periode met lagere temperaturen en veel regen bijna alle knoppen afgevallen zijn.

Mijn vraag is nu: Wat had ik moeten doen om dat te voorkomen? (Plant staat buiten in een grote pot.)

Met belangstelling wacht ik uw antwoord af.

Met vriendelijke groet,
Niek Broeders

do, 16/07/2009 - 00:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

De oorzaak kan ik niet zo vaststellen; mogelijk kan de plant nog niet alle vruchten laten volgroeien en werp ze uit voorzorg af.

Lees alles of Citrus hier:
https://tinyurl.com/y6z3fgov

do, 16/07/2009 - 07:49
liesgorter

kan het zijn dat de plant buiten staat? De regen en lage temperaturen (zoals aangegeven) kan de oorzaak zijn. Ik heb een citrus plant, Buddahs hand die staat in een serre en is in volle bloei en vormt vruchten. Volgens mij kunnen deze planten maar met mooi weer naar buiten.

do, 16/07/2009 - 09:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een gewone Citrus kan de hele zomer buiten.

do, 16/07/2009 - 11:12
nbroeders

De plant staat inderdaad vanaf het voorjaar (na de vorstperiode) buiten.

do, 16/07/2009 - 13:29
liesgorter

Buiten staan kan alles, maar ik weet niet of het zo goed is als er zware regenbuien met wind overheen komt, dan lijkt mij toch dat de knoppen er af gaan. Met zulke planten kan men toch beter het zekere voor het onzekere nemen.

do, 16/07/2009 - 14:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onzin, op alle grote buitenplaatsen staan de kuipen met Citrus altijd 's zomers buiten en niemand die ze even binnenhaald met een regenbui.

do, 16/07/2009 - 15:02
liesgorter

Jij kan het onzin vinden, is je goed recht. Maar ik zou het doodzonde vinden als daardoor de knoppen van mijn plant er af vallen. Laat je ze buiten dan kan je ermee rekenen.
Het was ook maar een mogelijke reden waarom de knoppen bij de topic starter er af vallen.Hij vroeg: Wat kan ik doen om dat te voorkomen ,volgens mij, niet in de regen en wind buiten laten staan.
Voilà.

do, 16/07/2009 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dus als het flink regent in Spanje, is er een misoogst sinaasappelen? Ik geloof daar niet zo in. De reden is waarschijnlijk, zoals genoemd in de link, die ik gaf.

do, 16/07/2009 - 15:32
liesgorter

Allez, er is toch nog wel een verschil tussen de sinasappel bomen plantages in Spanje en een klein citrus boompje met een aantal vruchten in de tuin/serre. In Spanje zal het niet veel uitmaken hoeveel er af waait er blijft nog genoeg aan de bomen.

do, 16/07/2009 - 23:34
benb

Ik heb enkele dagen in de omgeving van Parijs doorgebracht. Uiteraard Versailles bezocht, waar zo'n 1000 kuipplanten in de oranjerietuin staan en dan voornamelijk citrus. Geweldig mooi om te zien.
Citrus in Spanje of Italië in de volle grond is natuurlijk een heel ander verhaal als de citrusplanten in kuip. Denk maar eens aan de grond, luchtvochtighaid, beperkte ruimte in de kuip, voeding etc.
Zoals greenconnection ook al schreef kan een plant een bepaald aantal vruchten tot volwassen vrucht laten uitgroeien en de rest stoot hij af. Dat is een kwestie van gewone rui. Een jonge plant kan natuurlijk nog niet zoveel vruchten laten volgroeien als een volwassen plant. Verder is citrus zelfbestuivend.
Daarnaast kan het zijn dat een volwassen plant niet in goede conditie is waardoor hij vruchten afstoot b.v. doordat de wortelkluit te lang nat is gebleven en een gedeelte van de wortels is weggerot. Dat kan het geval zijn bij zware klei. Een luchtige grove potgrond is hier erg belangrijk.
Of hij heeft veel te veel water gekregen wat niet weg kon, of lang in de trek gestaan, of er is te lang een watergebrek geweest zodat de wortels voor een groot gedeelte zijn verdroogd. Of er is geen juiste voeding gegeven. Of de kleine vruchtjes zijn bevroren geweest.(enkele dagen vorst)
Door een (in verhouding) heel grote pot zou het ook wel eens kunnen dat de potgrond te lang nat blijft omdat er weinig verbruikt wordt. Of omdat er niet op het juiste tijdstip verpot is.
Schadelijke insecten zou ook nog kunnen, of ziektes, maar dat laatste komt bijna nooit voor.
Juiste omstandigheden zorgen er voor dat er geen problemen ontstaan.
Een heleboel citrussen in Versailles zijn meer dan 150 jaar oud, staan al die tijd in kuip en hebben geen problemen. De oudste is zelfs zo'n 450 jaar oud.
Citrussen in de zomer binnen houden geeft veel meer problemen: te sterke groei waardoor slappe scheuten ontstaan en veel meer insecten zoals luis en spint. Het best is om ze vanaf half mei gewoon buiten te zetten en na een poosje van wennen een plaatsje in de volle zon te geven. Half oktober weer naar binnen bij 5-10 graden.
Groetjes, Ben.

vr, 17/07/2009 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volledig mee eens, Ben! Bedankt voor de uitleg!

Onderwerp gesloten