Cordyline australis nu toch dood?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 31/03/2009 - 00:50
edwardkarin

Cordyline australis nu toch dood?

Als ik in de bus zit van het station naar huis kom ik langs een woning waar een prachtige cordyline australis staat die met 2 koppen was uitgegroeid.
Een exemplaar in een mooie grote kuip, de stam was zeker een 120 cm. groot.
Na de winterperiode stond deze cordyline volledig overeind en zag er goed en groen uit, terwijl ik na weken na de winterperiode inmiddels al weken vorstvrij vele exemplaren in de buurt zag sneuvelen.
Sinds een dag geleden is dit exemplaar als een pudding ingezakt, althans de 2 mooie kronen.
Dat vind ik erg vreemd, de dagen zijn al warm aan het worden en van die ene ochtend met -2 graden vorige week kan het toch niet geweest zijn denk ik?
Ook een oleander in de buurt ziet er slechter uit nu dan een paar weken geleden, het lijkt wel of de schade nu duidelijker gaat worden naarmate de dagen langer worden en warmer.

Ik dacht dat je het bij een exoot direct kon waarnemen danwel na de vorstperiode, dat blijkt een verkeerde inschatting te zijn.

gr. Edward

di, 31/03/2009 - 02:32
sub T

Hoi Edward,

Ik heb in het verleden toch al regelmatig gelezen dat je de volledige schade pas in het voorjaar kunt opmaken, wanneer het warmer wordt.

Ik heb trouwens vandaag ook de speer uit mijn tweedegrootste trachy kunnen trekken, die zat vorige week nog vast. :(

Alle bladeren waren bruin maar de speer was tussen de haren van de stam nog groen dus ik had er een goed oog op, maar helaas.... ietsje harder getrokken en daar kwam ie, een bladsteel met het gevreesde witgele stinkende smurrie...

Mvg

di, 31/03/2009 - 17:59
edwardkarin

Hoi Sub t, dat is mooi klote om het maar op z'n Hollands te zeggen, er is veel schade dat kan ik je wel vertellen, bij mij valt het nog mee, maar toch.

Nou ja er komt veel warmte aan(eerst maar eens zien) misschien loopt je trachycarpus nog lekker uit, dat kan best want ze zijn in dat opzicht erg sterk.

We zien wel waar het schip strand?

gr. Edward

di, 31/03/2009 - 23:03
kraikkonen

Edward,

Zou je heel misschien niet een foto kunnen maken van die Cordyline?
Heb er hier namelijk ook 1 staan van 2,5 meter. Zou voor mij de nodige data op kunnen leveren.

Bij voorbaat dank.

di, 31/03/2009 - 23:37
edwardkarin

Dan moet ik even langs, nu met flits lijkt me niet leuk voor de bewoners, ik zal eens kijken.

wo, 01/04/2009 - 00:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Schade aan levend weefsel komt meestal gefaseerd aan het licht. Ruwweg kun je een onderscheid maken tussen vroege en late schade. Daar kan een behoorlijke tijdsspanne tussen liggen, vooral bij de wat lichtere schade waarbij weinig zichtbare vroege schade is. Ik heb sinds een jaar of 15 een Livistona australis. Lang geleden heeft die in het najaar een nacht buitengestaan met -7°C op de thermometer. Gedurende de overwintering in de koude kas was er niets bijzonders aan de plant te zien, tot het in het voorjaar warmer werd en al het blad verdroogde inclusief de eerstuitkomende speer. Deze winter heb ik iets vergelijkbaars met 3 Phoenix roebelini. Deze zijn in principe zelfs niet onder nul geweest, maar de bladkronen storten nu toch volledig in. Mijn enige hoop is dat de intact ogende speren nog voor herstelgroei gaan zorgen.
In de radiobiologie is het onderscheid tussen vroege een late stralingsschade vanzelfsprekend. Vergelijk dat ook met zonnebrand, de huid wordt eerst rood en voelt pijnlijk aan. Als die verschijnselen allang zijn verdwenen, manifesteert zich pas de late schade in de vorm van een vervelling. Alleen bij hevige zonnebrand volgen de verschijselen elkaar snel op en treedt al binnen korte tijd na de blootstelling blaarvorming op. Ik denk dat je de gevolgen van temperatuurschade bij planten in hetzelfde perspectief moet beschouwen. Het onderliggende mechanisme zal behoorlijk complex zijn. Meestal gaat het om verschillende processen, waarbij een onderscheid kan worden gemaakt tussen schade die hersteld kan worden en onherstelbare schade die tenslotte leidt tot weefselverval en functieverlies.

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten