ficus carica

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/08/2008 - 10:58
zjuulke

ficus carica

Ik heb een ficusinfo-icon carica ( vijgenboom ) in de tuin staan met vruchtjes aan van een cm of 2, hartstikke groen.
Ik weet eerlijk gezegd totaal niet wanneer de oogst normaal gezien plaats moet vinden?
Is dit willekeurig of echt rond een bepaalde maand?

Alvast bedankt!

di, 12/08/2008 - 14:11
rlanda

Hoi,

Of en wanneer er een oogst zal zijn, hangt af van het ras dat u heeft. als het gaat om een zelfbestuivend ras zal er sprake zijn van 1 of 2 oogsten. Het in nederland meest bekende ras is 'Brown Turkey'. Deze heeft twee oogsten, namelijk rond juli en daarna een tweede oogst vanaf september. vanwege het koele klimaat zal de tweede oogst niet altijd rijpen.
Brown Turkey geeft bruin-paarse vruchten.

Ik heb zelf een aantal benaamde vijgenrassen. Ieder jaar neem ik er stekjes van. als u daarin geinteresseerd bent moet u het maar laten weten.

Mvg,
Rob

di, 12/08/2008 - 14:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Rob,
hoe ga je te werk om er stekken van te nemen? Ik heb ook een vijgenboom en zou er ook wel eens stekjes willen van nemen.
Mvg, Filip.

di, 12/08/2008 - 14:48
rlanda

Dat is niet moeilijk.

Een vijg wordt meestal gestekt d.m.v. een winterstek. Deze neem je als de vijg zijn blad verloren heeft en voordat hij weer nieuwe scheuten vormt. Zeg maar vanaf december tot maart. Neem van een fatsoenlijke scheut van de vijg een stukje af van ca 10 -15 cm. Je kunt een tussenstek of een eindstek (uiteinde van de tak) nemen. Het moet gaat om uitgerijpt (dus niet groen) 1 of 2-jarig hout. In dit stuk moeten wel minimaal drie knoppen zitten. Korter stukje werkt ook, hangt van de soort af. sommige vijgen zijn harde groeiers waardoor een langer stuk nodig is om drie knoppen te hebben. Steek de stek voor 3 kwart in stekgrond, zodat twee ogen onder de grond zitten. Uit deze ogen moeten nieuwe wortels gevormd worden. Dek de stek af met folie zodat de luchtvochtigheid hoog blijft (kweekkasje kan ook natuurlijk) . Zo niet dan zal de stek uitdrogen. (Bodem) warmte is ook voordelig. De stek hebben geen zonlicht nodig. Belangrijkste is dat er eerst voldoende wortels gevormd worden. Duurt afhankelijk van de soort en de bodemwarmte in ieder geval een paar weken. Je kunt de bovenkant van de stek ook afdichten met was\balsem zodat deze minder snel kan uitdrogen. Ik heb de stekjes dit jaar gewoon binnenshuis laten groeien.

Andere methoden van vermeerderen van een vijg :
- afleggen
- marcotteren

Groeten,
Rob

di, 12/08/2008 - 15:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

-----Uit deze ogen moeten nieuwe wortels gevormd worden--------.

NB. Wortels worden niet uit de ogen gevormd, maar uit de stengel of de stengelknoop!

za, 16/08/2008 - 17:23
anneketanneke

Als je nu kleine groene kleine vijgjes hebt zijn het groene vijgen, ( de Caria is trouwens een groene en de bruine Turk is een blauwe )
In zuid Frankrijk zijn de groene gewoonlijk in september rijp hoewel de eerste rijpe vijgen nu al verschijnen.
In Nederland zal dat wel een paar weekjes langer duren.

Ik heb dus ook zo'n vijgenboom, men zegt dat deze vijgen zich bij uitstek lenen om te drogen maar wie weet hoe ik dat precies moet doen zonder dat er kleine beestjes bij kunnen komen en zo.
Kan het in de oven of magnetron?
Heeft iemand ervaring? Alvast bedankt.

ma, 18/08/2008 - 23:59
rlanda

Beste Annette,

Brown Turkey is een geschikt ras om te drogen, onderstaande heb ik uit het boek 'Vijgen in de lage landen' van Peter Bauwens :
'Vijgen kun je makkelijk drogen door ze in een warme, droge omgeving neer te leggen. In de praktijk laat je de rijpe vruchten zo lang mogelijk aan de struik hangen totdat ze een beetje beginnen te rimpelen. Dan oogst je ze voorzichtig met het steeltje er nog aan en leg je ze op een rooster op een warme en goed geventileerde plaats. Boven op een radiator van de centrale verwarming is ideaal. Het kan ook in een lauwe oven die je op een kiertje open laat staan, of op een zonnige plaats in de vensterbank. Vijgen kun je helemaal laten drogen tot ze vrij hard zijn. Zo zijn ze te gebruiken als een soort snoepjes ... de meeste vijgen worden half gedroogd'

Hoop dat je hier iets aan hebt.

Wat betreft de beschrijving van de vruchten van het ras Brown turkey,
deze heeft volgens dezelfde Peter Bauwens chocolade bruine vruchten met een paarse blos. Vruchten zijn ovaal, middelgroot met een korte steel. Vruchtvlees is dieprood smakelijk maar niet aromatisch.

do, 11/09/2008 - 23:18
wereldboom

Nu zondag 14 en 21 september van 10:00 tot 18:00 :

Nog enkele zeer grote exemplaren Ficusinfo-icon carica aanwezig!

2 bomen kopen bij Wereldboom => 2de aan 50% van de prijs
(korting op de goedkoopste boom)
Prijzen staan op de website.

Kwekerij:

Duffelstraat 43
2860 Sint-Katelijne-Waver
tel: +32 472 32 24 89
www.wereldboom.be
infoatwereldboom [dot] be

ficus carica
Onderwerp gesloten