Stom toeval?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/12/2008 - 12:16
Matthijss

Stom toeval?

Ik vraag me af of het niet ook juist handig is om juist zaailingetjes alvast te trainen op vorstbestendigheid, of om ze te selecteren op vorstbestendigheid.
Vorig jaar doelbewust geprobeerd om dadelpitten te laten kiemen, zonder succes, misschien te oud, hoewel er kortelings in de krant stond dat men een dadelpit van 2 of 3 duizend jaar oud heeft laten kiemen. Ik heb nu echter wel een kiemeling die ik dit voorjaar bij toeval in een verder op het balkon vergeten potje gevonden heb, deze is waarschijnlijk in de winter buiten ontkiemd.
Of in de herfst en als kiemplantje toch met pot en al stijfbevroren geweest.
De paasdagen vielen ook al niet mee.
Wat ik wel weet is datdit exemplaar spontaan is gaan groeien, zonder dat ik al die moeite met grondmengsels, boven de verwarming tussen watten etc gedaan heb.
Ik heb dus het idee dat ik nu een P dactilifera op de veranda heb die tegen een stootje kan.
Vorstbestendigheid zit in dadelpalmen, maar de een is de ander niet, dus als je leest tot -8 kan het volgens mij best zijn dat er individuen tussen zitten die veel minder of veel meer kunnen hebben.
Volgens mij is het duseen goed idee om juist niet in ideale omstandigheden op te kweken en daarna als ze groot zijn aan de winter bloot te stellen, maar juist massaal kiemplantjes te maken, die buitenin regen en vorst te laten staan en dan verder te gaan met wat je over hebt.
Tussen alle dadelpitten die je in je leven uitgespuugd hebt zat er ongetwijfeld een die onbeschermd in je tuin door een stevige winter had gekund
THC is iets waar je stoned van, door selectie zijn mensen erin geslaagd om wietplanten met krankzinnig hoge THC gehaltes te kweken.
Vorstbestendigheid wordt ook bepaald door stofjes in planten, door selectie moet het dus mogelijk zijn om de vorstbestendigheid van dadelpalmen flink op te voeren. Nadeel van palmbomen is natuurlijk wel dat er wat meer tijd tussen de generaties zit, maar het lijkt me geen slecht idee om in plaats van het vertroetelen van een volwassen exemplaar juist tebeginnen met een groot aantal, en daarvan de sterkste over te houden. Dan heb je een plantje met een hoog gehalte van het antivriesstofje.
Een andere gedachte die ik heb isdat het misschien ook uitmaakt wat een plant in het begin van zijn leven meemaakt, dat dan bepaalde genen meer of minderactief worden, en dat de antivries genen dan juist jong geactiveerd worden.
Risico's met zaailingen zijn financieel ook een stuk beter te overzien danmet volwassen exemplaren.

wo, 03/12/2008 - 12:46
kraikkonen

Wat je dus eigenlijk probeert te zeggen (om een lang verhaal kort te maken) is dat, indien je zaailingen binnen laat overwinteren (of in een warmere kas dan de relatieve buiten temperatuur)de zaailing/ palm op latere leeftijd minder resistent is tegen blootstellingen aan vrieskou?

Ik denk dat veel afhangt van de mate van snelheid waarmee je een palm laat wennen aan zijn nieuwe habitat. Het is net als met een goudvis, wanneer je deze vanuit het tuincentrum in de vijver wil plaatsen, plaats je eerst het zakje in de vijver en schep je regelmatig wat van het bestaande vijverwater bij het zakje in om de goudvis aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen.

Ik denk dat wanneer men aan bepaalde criteria blijft voldoen, heel veel mogelijk is met het overwinteren van vooraf beschouwde onmogelijke palmen voor in de Nederlandse tuin. Een goed voorbeeld daarvan is denk ik de Phoenix canariensis. Een onderwerp dat de laatste dagen met behulp van foto's reeds op dit forum aan de orde is geweest.

do, 04/12/2008 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Om me maar te beperken tot palmen, dactylifera en andere cultuursoorten worden al zo lang gekweekt dat er daardoor een grote variatie is ontstaan. Vergelijk dat met Chamaerops waar enorme verschillen in uiterlijk voorkomen.
Het lijkt me dus slim om zaad te verzamelen op plaatsen waar dergelijke planten onder de meest extreme (winter)omstandigheden groeien.

do, 04/12/2008 - 02:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik snap de redenering. Ik denk dat het wel verstandig (en logisch) is om het planten niet té makkelijk te maken. Om een ander voorbeeld aan te halen: je gazonnetje hoef je ook niet dagelijks te beregenen, daar worden de grasplantjes alleen maar lui van (slechte ontwikkeling van het wortelstelsel). Je kan het gazon beter zijn gang laten gaan en alleen water geven wanneer dat echt nodig is. Daar krijg je sterkere planten van. Met de dadel zal dat net zo gaan vermoed ik.

Ik vraag me alleen af of een vorstbestendige dadelpalm dan ook nog tegen een uitzonderlijk warme zomer kan (maar dat zal wel).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag