GH waarde bepalen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 15/06/2013 - 23:23
BvR

GH waarde bepalen

Ik heb een probleem om mijn GH waarde te bepalen. Ik heb sinds kort een druppel test set van Velda. Het meten van de PH (8) en de KH (6)is via de kleurverschillen heel duidelijk. Echter ik kan de GH waarde niet bepalen. De eerste druppels die het water in gaan zijn blauw/paars achtig. Na die eerste druppels is het test water heel licht roze, en na een aantal druppels geeft het water helemaal geen verkleuring meer. Van een kleuromschakeling van rood naar blauw zoals de gebruiksaanwijziging weergeeft is al helemaal geen sprake. Ik heb ongeveer 1 maand geleden 7.5 liter GH + in mijn vijver van ongeveer 60 m3 gedaan. Een verhoging van ongeveer 5 GH. Ik heb mijn vijverwater de voorgaande jaren met een kleurenstripje wat je in het water moet dopen getest. De GH waarde was vorig jaar volgens het teststaafje ongeveer 8. Ik heb eigenlijk twee concrete vragen.
Is er bij een GH test een duidelijke kleurverandering zoals bij een KH test?
Kan het zijn dat mijn test vloeistof niet goed is of is mijn GH waarde zo afwijkend dat ze met deze test niet te meten is?

zo, 16/06/2013 - 00:54
Anneloog

Ik ken alleen aquarium druppel tests maar die werken behoorlijk het zelfde.
En wat ik deed als kleur te onduidelijk was door bv ipv wat aanbevolen werd 5 ml water 10 ml te nemen en dan steeds 2 druppels ipv 1.
Zo was de kleur verandering beter zichtbaar bij mij met aqua's dus geen vijvers.
Maar ja een gh waarde test is in mijn ervaring (aqua's) net zo duidelijk als een kh test.

zo, 16/06/2013 - 14:30
birdwatcher

Dit soort testen zijn onbetrouwbaar,beter is helemaal niet testen.
De meesten die hier aan beginnen worden slachtoffer van die vijverhandelaren die de ene brol na de andere aanraden.

zo, 16/06/2013 - 15:14
Polplastron

Ik ben akkoord met bovenstaande. Zowel voor vijver als aquarium is het over
het algemeen niet nodig om je waterwaarden constant te meten. Bij een
aquarium zou ik dat ook enkel doen als ik zeer gevoelige vissoorten zou
hebben zoals bijvoorbeeld chocoladegoerami's of zo, maar mijn kempvis,
honinggoerami's en Corydoras-visjes doen het zeer goed zonder enige
metingen.

In de vijver is het al helemaal niet nodig: vijverplanten en -vissen hebben
een redelijk goede tolerantie voor verschillende waterwaarden.

Groeten,

Pol

zo, 16/06/2013 - 17:15
BvR

Ik ben het met jullie eens dat de testen tussen vijver- en quarium water niet veel zullen verschillen en dat er als een vijver eenmaal in evenwicht is er niet regelmatig gemeten hoeft te worden.
Hier zit echter mijn probleem. Vorig jaar in mijn toch al niet te grote zuurstof plantenbestand door de larve van de schietmot volledig opgegeten. Dit jaar is echter alleen de waterranonkel weer opgekomen. Alle het fonteinkruid en de waterpest waren verdwenen. Ik heb ongeveer een week of vier geleden een aantal bundels gekroesdfonteinkruid en waterpest met een stiekje en steentje laten afzinken met de gedachte dat deze zelf gaan wortelen en dat het met het plantenbestand dan wel weer goed zou komen. Dit is echter niet het geval, de eerste weken groeide de waterpest en het fonteinkruid goed. Het lijkt er nu op dat ze aan het afsterven zijn. De stengels zakken naar de bodem, de bladeren zijn heel licht van kleur en het blad van het fonteinkruid ziet er raar uit, het lijk erop dat er alleen nog een doorzichtig laagje van over is, de gater vallen er zogezegd in. Het lijkt mij erop dat er een gebrek aan voedingsstoffen voor de planten is, vandaar dat ik de waterwaarden wil meten zodat ik weet wat ik moet toevoegen en niet zomaar iets in de vijver doet wat helemaal niet nodig is.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag