opvang vissen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/12/2006 - 19:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

opvang vissen

Afgelopen zomer hebben we eindelijk een filtersysteem via waterval aangelegd! Na heel veel problemen is dit eindelijk gelukt! en waren alle kleine ongemakjes opgelost! Tot plots het waterpeil van de vijver begon te zakken op drie dagen tijd zakte het waterpeil ongeveer 30 cm (vijver is ongeveer 5m op 3m) Na bijvullen, gebeurde dit opnieuw en opnieuw. We vermoeden nu dat er in de bovenste trap een gat is gekomen. Daarom lieten we het water gewoon zakken tot op de volgende trap. Maar nu zitten we met een serieus probleem want het grondwater duwt de vijverfolie van de ander verdiepingen omhoog, opzij. Gevolg: onze vissen hebben bijna geen ruimte meer. Voorlopig kunnen we de lek niet herstellen laat staan dat we hem vinden, dus zijn we op zoek naar een methode om onze vissen op te vangen. Waar kunnen we een bassin of zo vinden om ze tijdelijk in te zetten? Of heeft er iemand een andere oplossing voor ons probleem? (problemen)

do, 14/12/2006 - 02:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Wanhoopje.

Hoe heb je de waterval trapgewijs gemaakt?

Met folie, stenen, voorgevormde treden?

Het kan zijn dat in één van de treden het water terug loopt achter je waterval.
Dan moet je kijken hoe de afloop van je waterval is.
Of al het water naar voren afloop en niet naar opzij of naar achteren.
Of de val van het water is te fel zodat het water telang op één trede blijf, het water zich versprijd en over de rand van de waterval gaat.
Ook met spatten heb je waterverlies.

Ik moet gissen, omdat je tal van watervallen heb die je kunt aanleggen, en jou informatie geef ons te weinig inzicht.
Maar dit is wel een mogelijkheid wat zou kunnen zijn wat er met jou waterval aan de hand is.

Nu komt je vijverfolie omhoog door grondwater zeg je.
Zou het niet eerder kunnen zijn dat het jou water is die jij telkens kwijt ben in je vijver?
Telkens als je de vijver bijvul zal het mogelijk onder jou vijver belanden.

Je zal beslist eerst de oorzaak moeten zoeken en herstellen voordat je waterval weer aan kan.
Voorlopig even niet je vijver bijvullen.
Want ik vrees dat je daarmee je probleem alleen maar verergerd.

Succes!

P.S. helaas ik kan geen vissen opvangen voor tijdelijk.

do, 14/12/2006 - 11:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het water uit de vijver wordt via een pomp naar een gemetselde bak (met vijverfolie) gepompt. Daar moet het verschillende lagen door om gezuiverd te worden. Aan de oppervlakte van die bak, een goede meter boven waterpeil van de vijver, loopt het water via zelfgemaakte trappen naar beneden. De trappen zijn belegd met vijerfolie. Inderdaad, toen we de waterval net in werking hadden, merkten we dat er hier en daar een foutje was en het water fout wegliep. (Het zand ernaast werd helemaal nat.) Na een aantal dagen hebben we al die foutjes weg gewerkt gekregen en de vijver een tijdje laten lopen. Omdat we toen niets meer merkten hebben we de ruimte naast de waterval verder afgewerkt. Dus hebben wij eigenlijk onze t***els dat het probleem zich daar nog bevind. Probleem is dat in die bak bovenaan een heleboel plantjes staan en we de waterval dus niet voor lange tijd kunnen stil leggen om te zien of het probleem zich daar bevind. Heb jij een manier om erachter te komen of de fout inderdaad daar nog zou zitten?

Wat het grondwater betreft is het best mogelijk dat dat eigenlijk het vijverwater is dat niet meer weggaat.

Gisteren hebben we ons verhaal nog aan een kennis gedaan en we hopen een tijdelijke oplossing te hebben voor de vissen. We gaan met betonnen platen een "bak" creëeren en daar een plastiek in proberen te leggen. We hopen dat dit lukt want de vissen zitten echt wel krap.

do, 14/12/2006 - 15:14
Sjuul

Het hoeft niet persé aan de waterval te liggen, het kan ook aan de slang liggen wat je hebt gebruikt en van welk materiaal deze is vervaardigd.
Best mogelijk dat ergens een koppeling kapot is of de slang.

Een ander probleem kan zijn de doorlatendheid van de ondergrond, waarop de waterval is gemaakt waaruit bestaat deze? Dat je toch rekening moet houden of eraan gaan denken dat het grondwaterpeil afkomstig kan zijn van neerslag gezien de regenperiode dat al heeft plaatsgevonden.

groet,

Sjuul

vr, 15/12/2006 - 14:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Sjuul

Als het een koppeling is, of een slang, zou dan de waterval ook niet stil moeten vallen?

De ondergrond is hier denk ik zand, maar het is inderdaad zo dat wanneer het hard regent wij al snel veel water in de tuin hebben. Dus vermoeden wij ook dat het vooral over grondwater (wat natuurlijk door ons bijvullen aangevuld is)gaat.

We denken er voorlopig aan om de vissen apart te zetten , hopen dat ze het overleven, en in de zomer er een volledige nieuwe plastiek in te leggen. In een tuincentra hebben ze vanmorgen gezegd dat we beter plastiekfolie konden gebruiken dan vijverfolie. Het zou beter plooien, en er is ook een garantie van 10 jaar op. Wat denken jullie? Of is er toch een mogelijkheid om de eventuele lek te vinden?

za, 16/12/2006 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Wanhoopje.

Als de slang niet goed zou zijn, of de koppelingen lekken zou je dat mogelijk moeten zien.
En is het probleem mogelijk opgelost.
Uiteraard kun je voor de zekerheid deze even controleren.

Als het hard regend, en je tuin staat in no time blank zal je drastisch iets aan je tuin moeten veranderen.
Je zal pvc buizen in de grond moeten stoppen en een put(ten) in je tuin moeten maken waar jij al je regen water kwijt kan, zo naar de afvoer.
En (niet te vergeten) je tuin zo aanleggen dat al het regen water zo snelmogelijk naar je put kan lopen.
Dat wordt graafwerk, maar ja je was inmiddels toch al in je tuin bezig.
Het scheeld natuurlijk altijd wat.

Plasticfolie schijn inderdaad goed te zijn.
Weten ze bij de tuincentra toch nog iets van vijvers (dat verbaast mij zeer).
Maar of het opkomend grondwater tegen houd, dat lijkt mij sterk.
Als vijverfolie al omhoog gedrukt wordt door grondwater, zal dat ook zijn met plasticfolie.

Of er een mogelijkheid is om een lek te vinden bij je huidige vijver.
Ja hoor...natuurlijk.
Met heel veel geduld zal je mogelijk de lek kunnen vinden.
Maak hem helemaal leeg en droog, en ga op speurtocht.

Wat mogelijk is bij het graafwerk destijds van je vijver is steenjes (of andere scherpe voorwerpen) die in de grond zitten.
Door de druk van het water tegen het folie kan het steentje (of een scherp voorwerp) een lek veroorzaken in je vijver.
Belangrijk is bij het maken van een vijver dat er altijd iets zit tussen de aarde en de folie.
Bijv, tempex of oude vloerbedekking...om maar iets te noemen.
Het scheeld altijd wat.

Succes!

za, 16/12/2006 - 09:05
Sjuul

Goudviskweker heeft al het merendeel beantwoord, maar zal toch nog effe mijn menig neer pennen.

Dat hoeft niet zo te zijn dat als een slang of koppeling lekt de waterval komt stil te liggen. Een kleine opening of andere oorzaak kan leiden tot waterverlies zoals bij jou nu het geval is van een 10 cm per dag, en merk je nog nauwelijks iets aan de stroming van de waterval. Een volledige breuk kan op een aantal uurtjes heel de vijver leeg pompen.
Naar mijn gedachten denk ik dat je de slang hebt weg gewerkt onder of naast de waterval, want dan had je al antwoord gegeven of gemerkt dat ergens een koppeling of de slang kapot is.

Hetgeen Goudviskweker zegt is een optie en klinkt mij in de oren als een soort verzamel put ofwel zinkput.
Je kunt hiervoor drainage buizen gebruiken met een overloop aangesloten op het riool, als dat niet mogelijk is bijvoorbeeld door een te hoog niveau verschil, kun je nog werken met een hydrofoor pomp die het water weg pompt.

Mijn vraag is waarom heeft het tuin centrum geadviseerd om plastic folie te gebruiken ipv vijverfolie, wat zijn dan de voor en nadelen hiervan?

Mijn andere mening of advies wat ik je wil mee geven is dat je het nu de tweede keer inééns goed moet doen en niet nog ééns voor een derde keer, dit heeft betrekking op het probleem dat nu de kop opsteekt het grondwaterpeil.
Als je éénmaal last hebt van het grondwaterpeil blijft dit toch terugkomen en kun je als het ware het water blijven weg pompen zonder iets verder te ondernemen.
Als men met grondwater problemen kampt dan is plastic of vijverfolie niet geschikt, dan dienen andere materialen en voor bereidingen getroffen te worden, geen aandacht hier aan schenken dan wordt het dweilen met de kraan open, en een geopende portemonnee.

groet,

Sjuul

za, 16/12/2006 - 13:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eerst en vooral al hard bedankt voor jullie hulp!

Zoals Sjuul zei is het niet zo simpel om de slang te controleren omdat die inderdaad onder de waterval loopt!

Momenteel werken we al met een drainagesysteem. Wat de overlast van water als sterk beperkt.

Wat het grondwater betreft: we hadden daar geen last van zolang de vijver gevuld was. Het is nu, door het leeglopen, dat het de folie pas wegduwd.

Toen we de vijver hebben aangelegd hebben we onder de folie een dikke laag kranten gelegd! (op aanraden van anderen) Maar die zijn nu waarschijnlijk al helemaal weggerot. Dus de kans is groot dat dat een oorzaak is van de lek.

Het zoeken naar de lek komt dus eigenlijk overeen met het zoeken naar een speld in een hooiberg. (als het daar al zit!)
Alhoewel die laatste opmerking vandaag toch nog meer als waarheid wordt aangenomen. We merkten namelijk dat het waterpeil in de vijver plots gestegen was. Ons vermoeden: grondwater stijgt en komt via lek terug in vijver terecht. Of is dit te simplistisch geredeneerd?

De plasticfolie werd aangeraden omdat het gemakkelijker zou zijn om te leggen in bochten en plooien en omdat er een garantie van 10 jaar op zou zijn.

zo, 17/12/2006 - 13:22
Sjuul

Het lek zal waarschijnlijk op de bodem of in de buurt ervan zich ergens bevinden.
Het is zeker niet simplistisch geredeneerd het water zoekt een weg wat de minste weerstand heeft, en gebeurt opwaarts bij grondwaterpeil. Best mogelijk dat de folie omhoog is geduwd en het lek verder is gescheurd, hierdoor heeft het water een vrije doorgang naar omhoog en vult de vijver zich vanzelf.

Er wordt dan gesproken over een KWEL, ik heb er al ééns iets over geschreven hier in een onderwerp en zal het nog maar voor de duidelijkheid doen.

Wat is nu een KWEL, een KWEL is water dat onder druk uit de grond komt, een Kwel vormt een bron. Maar voordat over een kwel gesproken kan worden is er nog iets anders voordat de KWEL optreed.
Iedere grondlaag heeft een water doorlatendheid totdat er een laag wordt bereikt die slecht water doorlatend is (grondwater). De grond wat bovenop de slecht doorlatende grondlaag ligt raakt verzadigd door regen - oppervlakte water. De hoogte tot waar de verzadiging optreedt wordt het GRONDWATERPEIL.. genoemd.

Het grondwaterpeil wordt beïnvloed door de jaargetijden, in de zomer ligt het grondwaterpeil beduidend lager, dan in de herfst.
Niemand verdiept zich in deze materie en wordt ook nergens geadviseerd om daar het eerst na te kijken, men wil of gaat een vijver maken en problemen die ontstaan zijn voor later.
Velen maken een vijver in de zomer, maar het plan om een vijver te maken zal al veel eerder hebben gelegen, dan die bewuste dag dat in de zomervakantie eraan begonnen werd. Het eerste wat gedaan moest worden in het midden van het najaar, is om met een grondboor tot een bepaalde diepte te boren, (gewenste diepte van de vijver) als het grondwaterpeil hoger ligt dan 1 meter loopt het boorgat vol met water.

Wanhoopje, je hebt te kampen met een grondwater probleem! omdat jezelf al bevstigt dat er snel water in de tuin is, tevens werk je al met een drainage systeem dat al veel beperkt.
Gemakkijker uit gelegd je hebt een gat gegraven en is in feite een breuk in een kabel, aan 1 kant staat er nog stroom op en aan de andere kant niet meer. Neem je nu het uiteinde vast waar stroom op staat, dan krijg jij als persoon met de minste weerstand een opdonder. Met de vijver is het precies hetzelfde het water zoekt zijn weg met de minste weerstand, en de vijver krijgt een opdonder.

Als laatste kranten worden niet gebruikt op de bodem, er kan een laag zand gelegd worden en hierover heen jute vijverdoek.
Reeds vermelde ik al eerder als men last heeft van grondwaterpeil! Is VIJVER/PLASTIC FOLIE zelfs een POLYESTER vijver NIET GESCHIKT om een vijver aan te leggen.
Of je daar nu 10 jaar garantie op hebt, maakt totaal niets uit bovenop het grondwaterpeil probleem, de folie zal terug opnieuw opgeduwd worden na 1,2,3 of meerdere jaren. Denk ook ééns aan het werk wat je eraan hebt gehad of tijd en allerlei bekommernissen die ermee gepaard zijn geweest. Alleen de folie wordt vergoed en de rest niet.

succes,

Sjuul

do, 01/03/2007 - 16:08
susan p

hallo wij hadden vorig jaar het zelfde probleem bleek bij ons het geval dat als het erg waaide het water van de waterval afwaaide zo maar te zeggen scheelde per dag zo een 15 cm wij hadden maar een kleine waterval

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag