Poelslakken

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/09/2010 - 22:46
koolmeez

Poelslakken

Hallo allemaal,

Ik heb een natuurvijvertje waar ik van het jaar wat plantjes in heb gegooid.
Nu zitten er ook poelslakken in waarschijnlijk hebben er eitjes aan de plantjes gezeten.
Nu is mijn vraag: kunnen die kwaad in een natuurvijvertje of zijn het juist goede schoonmakers?
Het zit nu ook vol met oude en jonge salamandertjes, bruine kikkers en ander spul geen vissen. Ik heb veel blad wat in de vijver komt, ik probeer het er altijd uit te scheppen maar onderin ligt een hele laag met troep en bladeren.
( Nu hoop ik eigenlijk dat die poelslakken hun best gaan doen.)
Want ik was eigenlijk van plan om het vijvertje helemaal leeg te scheppen en schoon te maken. Maar er zit zoveel leven in dat het toch een hele klus gaat worden, wil natuurlijk wel die salamanders, kikkers houden enzo.
Het water is wel heel helder boven al die troep.
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

vr, 17/09/2010 - 00:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er bestaan speciale vijverstofzuigers, die je kunt huren bij vijverspeciaalzaken. Zelf haal ik die vuillaag liever weg in de voorzomer; nu weghalen betekend weinig bescherming voor de dieren in de winter.

za, 18/09/2010 - 10:25
koolmeez

Met zo'n vijverstofzuiger zuig je toch ook al die salamanders mee, die overleven dat toch niet?

za, 18/09/2010 - 10:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daarom schep ik mijn vijver liever leeg en laat de bagger naast de vijver liggen, zodat het levende spul weer terug kan kruipen.

za, 18/09/2010 - 10:52
koolmeez

Daar zat ik ook aan te denken om hem leeg te scheppen. Eerst proberen zoveel mogenlijk levend spul er uit te vangen met een schepnet en even in een kuip gooien, en daarna leegscheppen. In welke tijd bedoel je in de voorzomer? Kikkers overwinteren toch in de modder, wanneer zijn die wakker?

za, 18/09/2010 - 11:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Meestal doe ik dat in mei/juni, zodat de beplanting nog voldoende tijd krijgt zich te herstellen.

za, 18/09/2010 - 13:59
D_SDennis

AL die beesten waarje het over hebt zijn beschermd in het kader van de flora- en faunawet. Beheerders van openbaar groen lopen met hun watergangen tegen twee problemen aan. Ten eerste ze moeten baggeren (net als jij eigenlijk). Ten tweede mogen ze geen nadelige invloed uitoefenen op beschermde soorten (net als jij dus, want je wilt ze behouden). Daarvoor zijn gedragscodes ontwikkeld. Die schrijven eigenlijk voor dat je moet baggeren in september, oktober. Waarom? Omdat je beesten dan nog niet in winterrust zijn. Waarom niet in het voorjaar? Omdat je dan de voortplantingsactiviteiten verstoort of eieren en jonge dieren omzeep helpt. Mijn advies in deze zou dan ook zijn: nu het vuil eruit scheppen en zoals GC aangeeft de bagger op de kant leggen zodat beesten eruit kunnen kruipen. Je kunt ze natuurlijk ook gemakkelijk zelf eruit zoeken en terugzetten. Werk niet te netjes. Probeer niet het laatste beetje vuil eruit te halen, maar laat wat liggen. Overigens overwinteren salamanders niet in je vijver. Net zo min als bruine kikker en gewone pad. Deze overwinteren in rommelhoekjes in je tuin, onder stenen, stapels hout, oude muizenholen etcetera. Groene kikkers overwinteren wel in de vijver. Dus als je geen groene kikkers hebt, is dit nog een reden om je vijver nu gewoon schoon te maken. Succes.

za, 18/09/2010 - 14:20
Loesje66

Wij hebben een erg grote vijver en rondom bomen... er komt dus heel veel blad in de vijver. Een paar keer per jaar baggeren we, gewoon met een hark. De troep leggen we op de rand; als het gedroogd is gaat het weg, dieren hebben tijd zat om er uit te kruipen. We baggeren zowel in voorjaar, zomer en najaar maar nooit heel veel tegelijk. Na het baggeren ziet de vijver er niet uit maar na een dag is alles weer hersteld en ook het water meestal heel helder, in het voorjaar doen we er Maerl bij. Succes.

zo, 19/09/2010 - 12:31
koolmeez

Ik ben voledig op de hoogte dat deze dieren beschermd zijn. Daarom wil ik ze ook sparen, en mijn vraag was eigenlijk kunnen Poelslakken ook zo goed schoonmaken, want dan laat ik het zo. Ben ook liever lui dan moe, en het water is harstikke helder boven al die modder.
Het blijft een natuurvijver.

Twee jaar terug had ik ongeveer 10 dode salamanders het waren alphenwatersalamanders. (wikipedia: Deze soort overwintert op het land of in de modderlaag op de bodem van het water.) De vijver was toen helemaal bevroren geweest, ik dacht ook dat die beestjes buiten de vijver overwinteren. Er zijn rond de vijver genoeg plekken waar ze in en onder kunnen kruipen. Afgelopen winter heb ik er een klein pompje in gedaan om een wak te houden. en alles is in leven gebleven.

Nu op dit moment zitten er heel veel jonge salamanders in van 3 a 4 cm als ik nu uitbaggert en allles naast de vijver gooit zal ik ze toch moeten helpen. lijkt me niet dat ze er zelf terug in de vijver kunnen komen? Ik neem aan dat ze nu nog geen longen hebben maar (uitwendige) kieuwen.

Maar de vraag is-was kunnen poelslakken ook veel op ruimen, dan haal ik alleen het grootste blad weg wat er nu in de herfst in valt en laat ik de bodem voor wat het is.
Er zitten al een paar poelslakken in, zijn nu ook iets van 1 cm
worden die echt 5-6 cm?

Groet Koolmeez

zo, 19/09/2010 - 12:52
D_SDennis

Ja, die alpenwatersalamander is een ander verhaal. Maar die poelslakken leven - maar ik ben niet echt een slakkenexpert - vooral van levend materiaal. Algen zeg maar. Of sappige jonge bladeren van waterplanten. Dood materiaal is niet interessant, dat moet omgezet worden door vooral bacterien. Dat je zoveel dode salamanders hebt gehad komt door die dikke baggerlaag. Het omzetten ervan kost erg veel zuurstof. En met ijs op je vijver kan er geen zuurstof worden aangevoerd, maar vooral ook geen afbraakgassen je vijver verlaten. Dus ik zou gewoon baggeren en de jonge exemplaren terug zetten. Het is trouwens niet normaal dat je nu nog erg jonge exemplaren hebt. Die zouden eigenlijk al zover moeten zijn dat ze bijna het land opkruipen. Maar idd is van deze soort bekend dat sommige exemplaren de hele winter in het water verblijven. Om die reden dus erg belangrijk dat je nu gaat baggeren. Succes.

PS, je kunt niet jezelf gerust stellen met het feit dat het een natuurvijver is. Waarom? Omdat je deze vijver waarschijnlijk zelf hebt aangelegd. Maar zelfs 'natuurlijke' vijvers groeien vanzelf dicht als je geen onderhoud pleegt. Wil je echt de natuur zijn gang laten gaan dan heb je eerst een dichtslibbende vijver, vertrekken je dieren of gaan dood en uiteindelijk heb je een modderpoel die verder opdroogt en uiteindelijk verdwijnt.

zo, 19/09/2010 - 14:45
koolmeez

@D_sdennis:

Bedankt voor je antwoord, ik ga van de week meteen beginnen.
Ik probeer eerst alles met een schepnet te vangen, en doe die diertjes in een kuip met hetzelfde water erbij. (Kan ik de grote en de kleine salamanders bij elkaar

zo, 19/09/2010 - 15:34
D_SDennis

Ook als de natuur m over heeft genomen, moet je regelmatig ingrijpen. Anders is alles maar tijdelijk wat je nu ziet. Maar dat heb ik al geschreven. Succes in ieder geval.

do, 23/09/2010 - 19:21
koolmeez

Gisteren heel de vijver uitgebaggert. En ik kwam zo,n 15 kleine 3-4 cm salamanders tegen, die er nu weer terug in zitten. Ik heb geen grote alphenwatersalamanders gezien en ook geen kikkers. Gelijk ook alle irissen afgeknipt en de wortels gehalveerd. Moet nu nog alleen een net eroverheen spannen voor het vallend blad.

Onderwerp gesloten