Zondag 21-12, na de kerst toch nog kouder...

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/12/2008 - 13:48
edwardkarin

Zondag 21-12, na de kerst toch nog kouder...

Het ziet er helaas na de kerst minder gunstig uit, de temperaturen zijn in de nieuwe pluim bijgesteld naar gem. maxima van -3 en minima mogelijk van -8 tot -10 graden!
Deze periode lijkt het dagen vol te houden tussen 27-12 en 31-12 zelfs nog tot in januari.

zo, 21/12/2008 - 16:23
phil2

Dag Edward
hier even voorspelling voor de stad waar je woont door een ander weerstation,voorspelling iets minder koud,doch het blijven voorspellingen en die kunnen ook foutief zijn,misschien gemiddelde van beiden maken.
10-daagse weersvoorspelling Almere
vandaag

4° | 10°
morgen

9° | 10°
di 23/12

3° | 8°
wo 24/12

5° | 8°
do 25/12

5° | 6°
vr 26/12

-1° | 2°
za 27/12

-2° | 2°
zo 28/12

-2° | 2°
ma 29/12

-3° | 2°
di 30/12

-3° | 2°
Groetjes en een prettig kerst Philip.

zo, 21/12/2008 - 17:13
edwardkarin

Hoi Philip, ik ben ook geen grote weerkenner, maar als ik op het forum 'weerwoord.be' een en ander meeleest daar, dan moet je steeds weer naar de recennste kaarten kijken en de daarvan afgeleide temperaturen, natuurlijk is de betrouwbaarheid op termijn van 5 dagen al minder, maar ik zag vanmorgen en ook las ik dat op het forum dat de uitbijter van het Europees weerstation weer iets kouder en consistent was daarover.
Alles hangt af van de bewolkingsgraad en hoeveelheid zon etc...
Maar als er toch transsportkou gaat ontstaan, dan wordt het ook bij jou en bij mij gewoon koud, en overdag boven het vriespunt zal het na 2 dagen oostenwind denk ik niet meer komen.

Ik weet het ook nog niet, ik wacht wel op gegevens die er morgen weer op staan.

gr. Edward

zo, 21/12/2008 - 19:41
phil2

Hoi Edward
Ik kijk naar een site van een dagblad https://tinyurl.com/n6kml daarna op weer ,(meer dan 114000 bestemmingen mogelijk in te voeren)tijp een stad of gemeente in en heb zo meer een weerbericht voor een bepaalde streek,alhoewel we beiden in een klein landje wonen kunnen er toch grote verschillen zijn van het weerbericht tussen het noorden en het zuiden van het land.We moeten het weer nemen zoals het komt en s'morgens kijken naar barometer en thermometer en we kunnen al inschatten wat er ons te wachten staat.
Welke winter we gaan krijgen kan niemand voorspellen en nu maar hopen dat we geen winterschade hebben.
Mvg Philip.

zo, 21/12/2008 - 22:32
Matthijss

Tja, erwin krol deed zelfs een duidelijke uitspraak over het weer, en dat doet hij niet vaak, hij zei dat er een vorstperiode aan zat te komen, en als hij het zegt is dat meestal ook zo, als hij het niet weet dan zegt hij dat ook, meestal houdt hij namlijk een slag om de arm,
Mijn P dactilifera zaailing gaat met de kerst de kelder in, daar blijft het dan waarschijnlijk rond het vriespunt, heeft overigens alle vorst tot nu prima overleefd, pot is ook bevroren geweest.

ma, 22/12/2008 - 00:22
edwardkarin

Tja Mathijss, ik zit er ook mee in mijn maag, ik zal toch iets aan de chamaerops humilis moeten gaan doen en de butia capitata, die hebben nu ook wel bescherming nodig denk ik?
De temp. zakt behoorlijk onderuit zo te zien, als je de pluim bekijkt gaat de minima voor nachten achtereen naar de -5 dat is landelijk gem. en overdag halen we de -2 niet eens meer, met die oostenwind is het verschil tussen minima en maxima toch al nihil.
En ik lees op een weerforum dat het echt wel standvastig word en niet voor een paar dagen.
Morgen weten we meer.

ma, 22/12/2008 - 00:48
Matthijss

Extreme temperaturen verwacht ik persoonlijk echter niet, vanwege het feit dat het er niet op lijkt dat het in het aanvoergebied gaat sneeuwen, waardoor de uitstraling beperkt blijft, ook zie ik nergens echte kou die dan hierheen gertransporteerd moet worden (geen min dertig in rusland of scandinavie)
Merkwaardig om dit hier te posten, mijn liefde voor de gladde ijzers bijt een beetje met mijn voorkeur voor palmen in de tuin. Ik hoef gelukkig niet te beslissen wat voor weer het wordt,
Affijn, voor de winterharde jongens voorzie ik geen problemen, de trachycarpus ga ik niet inpakken, de phoenixen wel, en het olijfboompje krijgt wortelbescherming.

ma, 22/12/2008 - 01:08
edwardkarin

Merkwaardig om dit hier te posten mmmm... waarom dan, koude(vorst) en exoten liggen elkaar toch niet?
Of bedoelde je het anders? Merkwaardig dat je wilt schaatsen op natuurijs en ook van exoten houdt, bedoel je dat contrast van jezelf?

Bescherming hoort ook bij onze hobby op deze breedtegraad toch, ik zie genoeg verband.

gr. Edward

ma, 22/12/2008 - 01:28
Matthijss

Bedoelde inderdaad dit contrast, maar ik zie toch wel een duidelijke overeenkomst, schaatsen op een 400 meterbaan is als een trachycarpus in een kuipje.

ma, 22/12/2008 - 01:41
edwardkarin

Tja leuke uitspraak, schaatsen of dat gaat lukken op natuurijs, 'k weet het niet?

We zien wel, afwachten maar...

gr. Edward

ma, 22/12/2008 - 12:12
kristof p

er zijn ook nog steeds weermodellen die het niet zo koud laten worden. de koudste modellen leveren ook voor hier geen echte ijsdagen op(buiten één dag met een maxima rond de 0/1°C). het koudste zou ook maar -2°C worden...
nu ik ben geen weerkenner maar het gaat allezins een tijdje terug minder zacht worden met koude dagtemperaturen en nachtvorst maar extreme kou zie ik ook nog niet aankomen. over de duur van het koude weer wil ik me niet uitspreken want voorspellingen willen (en zeker deze winter!) nogal eens vlug veranderen...
op de vraag of het beter is om 's nachts -6 te verwerken maar tijdens de dag een graad of +10 is het antwoord simpel. ja het is beter om -6(droog!) tijdens de nacht te hebben en +10 tijdens de dag dan een week(of langer) met temperaturen amper boven nul. palmen zijn er niet op voorzien om te stoppen met groeien, zijn ze te primitief voor(je kan ze niet vergelijken met bomen). in italië bijv. hebben ze geregeld koudere nachten dan hier maar word het wel een graad of 10 tijdens de dag en zij groeien een stuk meer palmen dan wij! dit komt o.a omdat ze tijdens de winter nog wat kunnen groeien bij die dagtemperaturen(en natuurlijk ook door de warmere langere zomers). een palm in beweging zal bijv. minder rap last hebben van speerrot dan een palm waarvan de speer een lange periode niet meer groeit want dan hebben de schimmels meer kans om de speer aan te tasten. het is wel zo dat op onze breedtegraad de zon tijdens de winter erg zwak is en de nieuwe groei die tijdens de winter ontstaat is dan ook wat zwakker maar ik denk dat het nog altijd beter is dat ze ietwat kunnen groeien dan wekenlang stil te staan en hun reserves opbruiken. als ze al hun reserves moeten aanspreken en ze lopen schade op heb je een verzwakte palm die alle moeite zal hebben om te herstellen...

ik hoop enkel dat we hier geen zo'n winterse toestanden gaan krijgen die ze nu in bijv. vancouver(Canada) moeten verwerken. daar zullen er nogal wat slachtoffers vallen deze winter :(

gr
Kristof

ma, 22/12/2008 - 14:15
edwardkarin

Hoi Kristof, dat klopt ik heb dat ook gezien, zelfs op meteociel en je kijkt naar de 2m temperatuur, zie ik voor Almere -3 in de nachten en overdag +2 graden, maar ik geloof dat het afhankelijk is qua bewolkingsgraad en ook van de oostenwind.
Het is gewoon afwachten op je themometer wat je ziet, elke dag is weer nieuw en de druk van de barometer in de gaten houden, gaat ie omlaag dan is de kans op sneeuw aanwezig, of het gaat zachter worden, maar dan moet de wind ook draaien.
Ik denk dat de transsportkou wel op gang gaat komen, kenmerkend is vaak dat het dan met de kerst nog wel boven 0 gaat komen, maar je gevoelstemperatuur zegt al veel minder hoor het zal al aanvoelen als -3 overdag ook al zegt je thermometer +2 graden.
Maar na 27-12 als de stroming zo contstant zal blijven, komen we overal behalve aan de kustgebieden, niet meer boven het vriespunt uit denk ik?
En het laat zich aan zien dat dit zeker een lang vervolg gaat krijgen, de wind zal later draaien vanuit het noorden, omdat het hogedrukgebied ietsje lijkt te verplaatsen naar westelijke richting na 30-12 pas, dat geeft veel sneeuwkansen en daarna met een sneeuwdek wellicht nog veel lagere temperaturen, maar dat is even koffiedik kijken natuurlijk, maar het lijkt staviel winterweer te gaan worden, en de weermodellen liggen tot 28-12 nu wel op een lijn.

gr. Edward

ma, 22/12/2008 - 20:57
Matthijss

Als de transportkou echt op gang gaat komen komen de kustgebieden ook niet meer boven nul, dat is ook de essentie van transportkou, temperende factor van zeewater gaat niet tegen de wind in, zeeland en wadden is wat anders, totdat de wadden en de zeegaten bevroren zijn, maar zover is het voorlopig nog niet.
Het ziet ernaar uit dat er dit jaar wel meer kou in de lucht zit dan de afgelopen tien jaar, hoewel ik vandaag in een T shirtje in de openlucht geschaatst heb, terwijl mijn Phoenixjes ook lekker aan het trainen waren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag