Wellness in de tuin of in huis? Overweeg zonnepanelen!

Lekker bubbelen in de jacuzzi, relaxen in de sauna, heerlijk toch?! Maar naast de eenmalige investering in deze voorzieningen, moet je er ook rekening mee houden dat ze flink wat energie verbruiken. Dit zou je kunnen dekken middels zonnepanelen. Een zonnesysteem is overigens sowieso een goed idee als je de portemonnee een handje wil helpen. We vertellen er graag wat meer over.

Zonne-energie gebruiken in de tuin
Waar men bij zonnepanelen al snel denkt aan panelen op het dak van het woonhuis, kunnen ze bijvoorbeeld ook gelegd worden op een overkapping of tuinkamer. Daar kun je dan een sauna of spa installeren. Het dak van een overkapping is veelal plat, wat gunstig is om de perfecte hellingsgraad en ligrichting van de zonnepanelen aan te houden. Naast wellness voorzieningen komen zonnepanelen op een overkapping/garage ook van pas als je veel in de schuur met elektrische apparaten werkt, bijvoorbeeld als doe-het-zelver.

Kosten versus baten
Wat kost een zonnepaneel? Een vraag die ongetwijfeld bij je opkomt als je het overweegt te laten installeren. Het is beter om te kijken naar de terugverdientijd. Een gemiddeld zonnesysteem kost circa €3.500 tot €5.000, afhankelijk van hoeveel je op wilt wekken. Hiervoor is het belangrijk dat je je laat adviseren door een gespecialiseerd bedrijf die jou perfect kan aanraden hoeveel panelen je nodig hebt om je verbruik te dekken.

De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de zes en acht jaar, mogelijk sneller als de energieprijzen blijven doorstijgen zoals ze de afgelopen tijd gedaan hebben. Aangezien de panelen zeker twintig jaar meegaan heb je daar jaren voordeel van. Doe de Dakscan bij aanbieder Sungevity om een indicatie te krijgen van de kosten die horen bij jouw verbruik. En nogmaals, goed advies is het kernwoord. Mogelijk heb je voor het dekken van alleen de wellness-kosten minder panelen nodig, maar van de andere kant kun je wellicht beter voor een groter systeem kiezen zodat je ook overig verbruik in huis kunt dekken.

Subsidie en btw-teruggave
Wat nog wel interessant is om te weten is dat de kosten voor een zonnesysteem lager uit kunnen vallen als je op de hoogte bent van een aantal tips. Ten eerste kun je namelijk in de meeste gevallen de 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst. Mogelijk gaat deze regel in 2023 verdwijnen en wordt de btw op zonnepanelen compleet afgeschaft. Hoe dan ook, die 21% btw bespaart je al snel €1.000 op de totale prijs.

Daarnaast zijn er vaak lokale subsidies verkrijgbaar, die kunnen verschillen per provincie en regio. Subsidie zonnepanelen ontvangen? Check de Energiesubsidiewijzer of neem een kijkje op de website van je gemeente. Mocht het overigens voor jou lastig zijn om de kosten in één keer op te brengen? Dan zou je nog een groene lening kunnen overwegen. Deze is specifiek bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen en de voorwaarden zijn relatief aantrekkelijk, zoals een laag rentepercentage en de optie om tussentijds af te lossen.

De toekomst van zonnepanelen
We zien ingebouwde mini-zonnepanelen nu ook al eens op buitenlampen en mogelijk zelfs in de toekomst steeds vaker op robotmaaiers. Daarnaast komen ze goed van pas op terrasoverkappingen met lamellen, of zelfs bij zonwering die op basis van zonne-energie bestuurd wordt. Ook kiezen dus steeds meer mensen voor een wellness tuin die ze voorzien van energie middels zonnepanelen. De mogelijkheden van zonne-energie zijn groot, dus we zijn benieuwd wat de toekomst op het gebied van zonnepaneel ontwikkelingen nog meer voor ons in petto heeft!

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Diverse
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag