Duurzame manieren om uw huis te verwarmen

Nu duurzaamheid een steeds groter thema wordt, ondernemen steeds meer mensen actie om hier zelf ook aan bij te dragen. Door allerlei duurzame investeringen stoten ze steeds minder co2 uit. Er zijn enorm veel dingen die u kan doen om hier ook aan mee te werken. Om te beginnen vertellen we u wat u kan doen om uw huis duurzaam te verwarmen. Welke opties zijn er en wat zijn de voordelen?

Zonneboiler
De grootste natuurlijke warmtebron is de zon. Waarom zou u dan geen gebruik van maken van deze warmte voor uw huis? Een zonneboiler is een radiatorachtige collector die op het dak wordt geplaatst. Hier loopt water doorheen, dat wordt verwarmd door de zon. Vervolgens komt dit water terecht in een boiler, waar de warmte wordt afgegeven aan het water. Doorgaans is dit bedoeld voor het warme water uit de kraan. Wanneer u ook met dit water wil douchen of zelfs het huis er mee wil verwarmen dan zal dat altijd in combinatie met een cv-ketel of warmtepomp moeten.

Warmtenet
Een warmtenet gaat ook wel eens onder de naam stadswarmte of stadsverwarming. Dit is een netwerk van leidingen die onder de grond lopen. Hier stroomt warm water doorheen en dat warme water wordt gebruikt om de aangesloten huishoudens van warmte te voorzien. Als er wordt gesproken over duurzame verwarming is stadswarmte zeker het noemen waard. Mits van een duurzame bron afkomstig, zorgt deze warmtebron namelijk voor vijftig tot zeventig procent minder uitstoot dan gasketels. Als u aangesloten bent op de stadswarmte kunt u de temperatuur in huis regelen met een thermostaat. Het nadeel is wel dat nu nog een deel van de warmte uit warmtenetten wordt gevoed door een niet-duurzame bron.

Isolatie
Dit zou natuurlijk voor zich moeten spreken, maar een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte veel beter in uw woning blijft hangen. Dat betekent dus dat er veel minder energie nodig is om uw huis op temperatuur te houden. Natuurlijk is het niet voor elke woning mogelijk om te zorgen voor geheel verbeterde isolatie, maar er zijn wel een aantal relatief kleine ingrepen die u kunt doen die bijdragen aan goede isolatie. Zo kunt u ervoor zorgen dat alle naden en kieren gedicht zijn, daarbij is het wel noodzakelijk om te ventileren. Daarnaast kunt u de leidingen van de cv-ketel in onverwarmde ruimtes isoleren, om zoveel warmte te behouden én het werkt als u folie achter de radiatoren plakt. Zo gaat er namelijk ook minder warmte verloren. Iets duurdere, maar ook haalbare investeringen zijn het nemen van dubbel glas, of de isolatie van spouwmuren.

Energieprestatievergoeding
Wanneer u huurt, zijn de mogelijkheden om een huis te verduurzamen iets beperkter. U kunt wel overleggen met de verhuurder om aanpassingen te doen aan het huis, zodat het duurzamer wordt. Hiervoor mag de huurder een energieprestatievergoeding vragen, omdat u geniet van lagere energiekosten door de investeringen van de verhuurder.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Klimaat
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag