Een sfeervolle wintertuin creëer je in 5 stappen

In de zomer zijn we vaak in onze achtertuin te vinden, maar wist je dat veel mensen ook dromen van een wintertuin? Heerlijk met een dekentje bij de open haard met een kop warme chocolademelk in de hand terwijl het sneeuwt. Met een paar kleine aanpassingen in de tuin kun jij tijdens de winterdagen ook behaaglijk in jouw tuin vertoeven. Hieronder leggen wij het stap voor stap voor je uit hoe jij een sfeervolle wintertuin kunt creëren.

Stap 1: Een knusse zithoek
Wanneer je avonden in jouw tuin wil doorbrengen terwijl het hartje winter is, is het eigenlijk een must dat er een overkapping in jouw tuin staat. Je wil natuurlijk droog zitten terwijl het met bakken uit de lucht valt. Zorg ervoor dat je onder de overkapping een knusse zithoek maakt, met tuinmeubels die geschikt zijn voor winters weer. Zo kun je bijvoorbeeld een aluminium tuinset aanschaffen of juist een houten variant. Maak de tuinset af met comfortabele kussens en een warme plaid. Zeg maar hallo tegen een behaaglijk plekje!

Stap 2: Winterharde planten
Bomen laten hun bladeren vallen en de tuin wordt kaal. In de winter kan jouw tuin ongezellig ogen. Gelukkig bestaat daarvoor een simpele oplossing. Je kunt namelijk jouw tuin voorzien van een aantal winterharde planten. Deze blijven groen in de winter, zodat jij altijd kunt genieten van een volle tuin. Zo is bijvoorbeeld de buxus, skimmia, hulst, sierkers en de conifeer een wintergroene plant. Als je een aantal planten in de tuin hebt staan die gevoelig zijn voor vorst, is het belangrijk dat je deze beschermt. Pak ze daarom in met een vliesdoek.

Stap 3: Zorg voor warmte
Je wil natuurlijk niet bibberen van de kou als je wil zitten in de wintertuin. Daarom is een warmtebron onmisbaar. Zo kun je een heater aanschaffen die werkt op gas of op elektriciteit. Gas kun je overal plaatsen, want je hebt geen stopcontact nodig. Een elektrische heater is daarentegen binnen een mum van tijd lekker warm. Naast een heater kun je ook gaan voor de ouderwetse vuurkorf of een kampvuur, want het knisperende geluid van vuur is natuurlijk een en al gezelligheid. Als je een kleine tuin hebt is een vuurtafel de beste optie; een vuurkorf kan namelijk zorgen voor rook en overlast. Een vuurkorf is daarom meer geschikt voor een grotere, open tuin.

Stap 4: Licht in de duisternis
Vooral met de korte dagen in de winter is verlichting geen overbodige luxe in jouw tuin. Ook al geeft een vuurkorf of een vuurtafel wel genoeg licht af, het is nog gezelliger om wat extra licht toe te voegen. Hang bijvoorbeeld een lichtsnoer op onder jouw overkapping, lampjes die schijnen op jouw wintergroene planten en je kunt ook licht creëren met kaarsen en waxinelichtjes. Kaarsen zorgen voor de romantische sfeer in jouw wintertuin. Je kunt bijvoorbeeld verschillende kaarsen en waxinelichtjes op een dienblad zetten.

Stap 5: Help de dieren
Hoe gezellig is het als er een eekhoorn in jouw wintertuin nootjes zit te eten? Naast de eekhoorn zijn er nog talloze andere diertjes die jouw wintertuin kunnen vergezellen. Maak het daarom voor de dieren zo aantrekkelijk mogelijk om jouw tuin te bezoeken. Zorg onder andere voor een voederplek, bollen met vet voer of een hokje gevuld met voer. Eekhoorns, vogels en egels kunnen namelijk wel wat extra voer gebruiken in deze periode. Ook zoeken ze vaak een beschut plekje waar ze hun winterslaap kunnen doorbrengen. Om de dieren te helpen kun je wat bladeren laten liggen, want dieren houden ervan om tussen de bladeren te kruipen. Ook heb je speciale egelhuisjes en vogelhuisjes. Je kunt deze natuurlijk ook zelf maken.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Tuinieren
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.