De zes belangrijkste tuinklusjes voor de lente

De zes belangrijkste tuinklusjes voor de lente
Met het voorjaar in aantocht is het slim om een aantal tuinklussen aan te pakken. Als je deze klusjes doet voordat de lente echt begint, heb je straks heel veel plezier van je tuin. Om je op weg te helpen zetten we de zes belangrijkste klussen hieronder op een rij.

Voorjaarsklus 1: snoeien
De maanden maart en april zijn ideaal om siergrassen, bloeiende heesters, coniferenhagen en rozenstruiken te snoeien. Let met name bij de heesters even op, want niet elke soort moet je nu al snoeien. Je kunt  aan de slag met de heesters die in de zomer bloeien, zoals hortensia’s, vlinderstruiken, lavendelstruiken, Amerikaanse seringen en rode kornoeljes. Ook kun je dode stengels van vaste planten wegknippen.

Voorjaarsklus 2: opruimen en bemesten
Maak de borders netjes door dode bladeren bij elkaar te harken en onkruid te verwijderen. Na het opruimen strooi je compost over de aarde, want dit is erg goed voor de groei van je tuinplanten en het bodemleven. Heb je een grasveld? Je zult zien dat het gras al weer begint te groeien. Maai het, verwijder het mos en zaai nieuw gras op de kale plekken. Strooi daarna kalk op je gazon, want dit gaat de groei van mos tegen en zorgt voor een mooi groen geheel. Zorg tot slot voor bemesting, zo’n twee tot drie weken na de voorgaande bewerkingen.

Voorjaarsklus 3: groene aanslag verwijderen
Heb je groene aanslag op je tegels, schuttingen of vlonders? Dan zijn er verschillende methodes om hier wat aan te doen. Het gebruik van chloor en schoonmaakazijn raden we af, want dit is schadelijk voor de natuur. Met een mengsel van warm water, groene zeep en soda zul je flink moeten schrobben met een bezem of borstel. Een hogedrukreiniger lijkt een aantrekkelijk alternatief, maar hiermee beschadig je de tegels en spuit je de voegen uit je terras.  Wil je groene aanslag verwijderen zonder te schrobben? Koop dan een speciale reiniger bij het tuincentrum.

Voorjaarsklus 4: plantenbakken vullen
Hou je van bloemen? Haal dan bij de winkel potten met bolgewassen die al uitlopen en vul er een aantal plantenbakken mee. Denk bijvoorbeeld aan schalen met hyacinten en narcissen. Zet ze her en der op het terras of op plantentafeltjes. Op deze manier heb je straks heel gauw kleur in je tuin.

Voorjaarsklus 5: zaaien en kweken
Het is nu ook een perfecte periode om zaden te zaaien en plantjes te kweken. Dit doe je binnenshuis in speciale kweekbakjes. Je hebt meer controle over het kiemproces en de groei van de jonge plantjes als je zo te werk gaat.  Dit heeft verder als voordeel dat de plantjes al wat groter en sterker zijn voordat je ze in de tuin zet.

Voorjaarsklus 6: onderhoud aan de vijver
Als je een vijver in je tuin hebt, mag je deze nu zeker niet vergeten. Verwijder bladeren, takken en bodemvuil uit het water, want dit is niet goed voor de waterkwaliteit. Het vuil werkt algengroei in de hand en dat wil je immers voorkomen.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Inrichting en onderhoud
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.