Rhododendron met nieuwe scheuten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/05/2008 - 17:55
BeGood

Rhododendron met nieuwe scheuten

Ik heb onlangs een Rhododendroninfo-icon gekocht met hele grote knoppen. In afwachting op de bloei hiervan zie ik ineens dat zich direct onder die knoppen nieuwe bladeren aan het ontwikkelen zijn.
Wat moet ik hiermee doen?
Ik ben namelijk bang dat die knoppen nu minder energie krijgen om te gaan bloeien. Ook is er vanonderuit de plant een hele stengel op komen dagen die als een tierelier groeit.
Is dit normaal?

Rhododendron met nieuwe scheuten
zo, 18/05/2008 - 19:15
tuinprins

Ik zou in ieder geval die nieuwe scheuten NIET weghalen. Aan deze scheuten vormen zich de nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar. Dus als je deze scheuten weghaalt heb je volgend jaar veel minder bloemen. Wat ik zou doen is alle bloemknoppen eruithalen. Dit klinkt rigoreus maar het betekent dat de plant al zijn energie kan richten op het aanmaken van nieuwe wortels en scheuten. Zie het als een investering in de toekomst.

Die ene lange scheut zou ik terugknippen tot een bladpaar dat zich ter hoogte van de andere scheuten bevindt. Vanuit de oksels van het bladpaar zitten ogen die dan zullen gaan uitlopen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 18/05/2008 - 20:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die 'als een tierelier groeit'

ik ben het natuurlijk niet zeker,
maar áls hij helemaal van onder komt, en bovendien er iets anders uit ziet dan de rest kán dit ook een scheut van de onderstam zijn, en mag dan helemaal worden weggesnoeid
dit hebben we hier vaak

misschien een overzichtfoto en detailfoto's van beide?

zo, 18/05/2008 - 21:19
tuinprins

Tegenwoordig worden Rhododendrons bijna niet meer geënt, ik ken in ieder geval geen kweker in NL die dit doet. Stekken is veel goedkoper en het slagingspercentage vele malen groter dan bij enten. Soorten die moeilijk zijn te stekken worden wel via de weefselkweek vermeerderd.

Gegroet, de tuinprins

zo, 18/05/2008 - 21:59
BeGood

Bedankt voor jullie reacties.

Jeetje, alle knoppen wegknippen klinkt inderdaad heeel rigoreus. Ik had juist een plant uitgezocht met veel knoppen. Ik denk dat ik toch maar ff wacht tot ze bloeien. Ik zal in ieder geval die nieuwe scheuten laten zitten.

Wat betreft die tierelier , ik heb nog es goed gekeken en hij komt van een andere tak af (dus niet van de onderstam). Hij groeit ook (nog) niet dusdanig dat de plant uit proporties raakt, maar als dit gaat gebeuren zal ik em inkorten tot een bladpaar wat wel in proportie met de plant is.
Ik neem aan dat ik dan boven het bladpaar moet knippen, anders knip ik natuurlijk de oksel eruit.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag