help me met mijn alocasia olifantsoor aub...

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/02/2011 - 16:34
axlbxl

help me met mijn alocasia olifantsoor aub...

hallo,
ik heb al bijna 5 jaar een Alocasia calidora ofwel olifantsoor in mijn appartement. Het eerste jaar leek hij het goed te doen, maar de daaropvolgende jaren kreeg ik de indruk dat hij het steeds slechter doet... hij wordt zelfs kleiner. Wanneer er een nieuw blad ontspringt, sterft er zowiezo direkt een ander af, soms zelfs meer dan één. De helft van de bladeren hebben altijd gele droge vlekken aan de buitenkant.
De nieuwe bladeren worden ook nooit meer zo groot als de vroegere bladeren. De 'stam van de plant lijkt ook steeds dunner te worden.

Hij staat op een lichte, rustige plek in mijn appartement, beschut van verwarming, direkt zonlicht en tocht.
Ik geef hem niet veel water, de aarde lijkt meestal nog vochtig genoeg (ik controleer altijd met een droge stok)

Ik heb hem vorig jaar in een héél grote pot (60 liter) verplant, met vooral nieuwe potaarde. maar dus zonder resultaat; hij blijft stilaan wegkwijnen en is niet meer de indrukwekkende plant van een paar jaar geleden.

Weet iemand hoe ik mijn plant weer levenslustig kan krijgen?
Zou er iets verkeerd zijn met de potaarde?
Of is hij een 'natuurlijke dood' aan het sterven wegens 'ouderdom'?

Alvast bedankt voor elke nuttige tip of bedenking!
Ik zie mijn planten niet graag wegkwijnen.

help me met mijn alocasia olifantsoor aub...
wo, 16/02/2011 - 16:52
Draco

Er kan iets zijn misgegaan bij het verpotten. Het is doorgaans niet verstandig om een doorwortelde kluit direct in een te ruime pot te zetten. Niet zelden mislukt de uitgroei van de oude kluit en is er kans op wortelrot op het grensvlak met de doorgaans vochtiger verse potaarde.
Het is beter om een plant tijdig en stapgewijs te verpotten naar een iets grotere potmaat (diameter en hoogte + 5 cm). Als het beschrevene hier aan de orde is, is terugplaatsen in een kleinere pot misschien een optie, nadat eventueel aangetaste wortels zijn verwijderd. Daarbij moet erop worden gelet, dat de grond licht vochtig blijft. De oude stronk indien aanwezig kan ook worden gestekt en eventueel door deze in meerdere segmenten te verdelen (met de bladlittekens als intact kenmerk). Laat de entstukken enkele dagen goed indrogen en stek ze dan in een bakje met vochtige tuinturf of stekgrond.

vr, 18/02/2011 - 22:55
anopoeld

Krijgt de Alocasia wel voeding ?
Daar bij moet deze dan wel voldoende vocht tot zijn beschikking hebben.
Jan

zo, 27/03/2011 - 20:13
gyzmo

mijn plant is reeds enkele jaren oud en sinds deze winter is ze in heel slechte staat, onderaan de bladeren heb ik net iets ontdekt, een witte soort smeer...kan iemand me hierbij helpen?

zo, 27/03/2011 - 21:14
Polplastron

Staat de plant wel in een pot met afwateringsgaten?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag