Een zandbak in de tuin: wat voor zandbak kies je?

Spelen met zand; wie heeft dat niet gedaan? De kans is groot dat je er nog fijne herinneringen aan hebt. Ouders die zeiden: “De wasmachine wast de kleding wel weer,” wanneer je weer eens onder het zand thuiskwam. Of kliederen met zand en water tijdens de warme dagen. Grote kans dat je dat jouw kinderen of kleinkinderen ook wilt gunnen. Maar waar moet je op letten bij een zandbak kopen? In dit artikel lees je hierover.


Vroeger was de zandbak meestal een vierkante, houten bak met zand daarin. Tegenwoordig is er echter een enorme keuze aan verschillende soorten zandbakken. Met een zandbak kun je je tuin opleuken en zorgen voor vermaak van de kinderen (of jezelf!). Voor ieder gezin is er wel een zandbak die past bij hun wensen. De specialist Wooninformatie.nl vergelijkt verschillende zandbakken.


Afsluitbaar

Vroeger stonden we er misschien niet zo snel bij stil, maar een zandbak is ook een favoriete plek voor een kat of hond die zijn behoefte doet. En dat heb je toch liever niet in je mooie tuin. Daarom zijn er tegenwoordig heel veel afsluitbare zandbakken te vinden. Je kunt ze afsluiten met een houten deksel of een zeil.


Een ander voordeel van een afsluitbare zandbak is dat het weer geen invloed heeft op de kwaliteit van het zand. Ook al heeft het eventjes geregend, door de deksel van de zandbak af te halen kun je je kindje zonder zorgen weer laten spelen met het zand. Zo blijft de tuin er ook opgeruimd en netjes uitzien.


Bankjes

De deksel is bij sommige uitvoeringen van zandbakken een mooie bijkomstigheid: je kunt dan van de deksel bijvoorbeeld een bankje maken. Zo kun je als (groot)ouders ook gemakkelijk samen met jou kind zandkastelen en zandtaartjes maken. Er zijn zelfs zandbakken waarbij je verschillende componenten kunt vullen met water of zand, waarbij je kind vanaf het bankje kennis kan maken met het plezier dat jouw tuin levert. Je kunt zelfs zandbakken vinden met een dak: ideaal voor in de warme zomers met veel zon.


De bekende schelpzandbak is een zandbak zonder bankjes, maar deze zandbak heeft wel een ander voordeel. Het wordt vaak gebruikt als veilig zwembadje voor kinderen. De deksel functioneert dan niet als deksel, maar als zwembad.


Materiaal

Het is aan de ouder om te besluiten over het materiaal waarvan een zandbak gemaakt is. In de regel is plastic voor erg jonge kinderen beter dan hout, vanwege de scherpe randen van hout. Hout is echter weer beter bestendigd tegen allerlei weersinvloeden, maar de houten zandbak is wel weer een stuk lastiger om op te bergen.


Soort zand

Er zijn verschillende soorten zand die je in de zandbak kunt gebruiken. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd van het kind. Eigenlijk is speelzand voor kinderen het meest geschikt. Het is veilig, leuk en comfortabel spelen. Klassiek zand is wat goedkoper maar heeft ook een ruwere textuur. Wit zand straalt het meeste luxe uit in de tuin en gevaarlijke onderwerpen zul je in de lichte kleur snel vinden.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Tuinaanleg
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag