erfafscheiding voortuin

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/10/2004 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

erfafscheiding voortuin

Binnenkort ga ik de voortuin aanleggen (5x6m). Omdat wij minder last willen hebben van inkijk van de buren willen we aan die zijde schermen met draadijzer neerzetten en hier klimplanten tegenaan laten groeien. De hoogte van het scherm aan de kant van de woning is 1.80, in het midden 1.20 en aan de straatkant 1.80. Ook aan de voorzijde van de tuin komt in de hoek een scherm van 1.80 hoog en 0.90 breed.
Zijn er wettelijke regels voor de hoogte van een erfafscheiding in een voortuin?
Of te wel mag dit wel?

wo, 06/10/2004 - 09:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb je zoveel last van je buren?
Bedenk wel dat jou uitkijk ook minder (lees slecht) wordt als je zo'n hoog scherm gaat plaatsen. Daarbij geloof ik niet dat dat mag. Dat is trouwens per gemeente verschillend. Navragen op het gemeentehuis is gratis en haalt alle twijfel weg. Succes Paula

wo, 06/10/2004 - 15:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

In alle gemeentelijke plaatselijk verordeningen staat 9 van de 10 keer de volgende regel: op 1.80 mtr van de erfafscheiding mag niets geplaatst worden dat hoger is (of groeit) dan 1.80 mtr. Je voldoet dus perfect aan de normen. Als jij prijs stelt op je privacy kun je dus de hekken neerzetten zoals jij gedacht had.
Succes ermee!

wo, 06/10/2004 - 17:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik dacht dat de hoogt 2 meter was of?

di, 16/08/2005 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zonder bouwvergunning of bouwmelding mogen erfafscheidingen achter de voorgevelrooilijn worden geplaatst met een hoogte van 2 meter. De hoogte van 2 meter wordt gerekend vanaf het hoogstgelegen deel van het erf of de tuin. Vóór de voorgevelrooilijn mogen slechts erfafscheidingen worden geplaatst met een hoogte van maximaal 1 meter. In alle andere gevallen is een bouwvergunning nodig.

Ondanks dat een erfafscheiding vaak zonder bouwvergunning mag worden geplaatst, moet wel voldaan worden aan de technische voorschriften uit het Bouwbesluit. Heel kort samengevat komt het erop neer dat ‘een constructief veilige erfafscheiding moet worden gebouwd bestaand uit deugdelijke materialen’.

Een bouwvergunning moet worden aangevraagd bij het college van burgemeester en wethouders. Het team Bouw- en woningtoezicht van de gemeente adviseert het college over het al of niet verlenen van de gevraagde vergunning.
ROOILIJN

Voor de hoogte van een erfafscheiding is de zogenaamde voorgevelrooilijn van belang. De voorgevelrooilijn is de lijn, waarin de voorkant van de woningen in de straat zijn of worden geplaatst.

Voor de voorgevelrooilijn mogen dus zonder bouwvergunning erfafscheidingen worden opgericht met een hoogte van maximaal 1 meter en achter deze lijn mag zonder vergunning een erfafscheiding worden geplaatst met een hoogte van maximaal 2 meter. Bij hoekwoningen is er sprake van een andere situatie. Een hoekwoning kan twee voorgevelrooilijnen hebben, omdat het perceel aan twee straten ligt. Door wat door de eigenaar van het perceel wordt ervaren als zijn achtertuin dan wel zijtuin (lopend langs de openbare weg), loopt een voorgevelrooilijn van de woningen die verder terug in de straat liggen. Deze eigenaar kan zijn achtertuin, dan wel zijtuin, dus niet rondom afscheiden met een hoge schutting.

De plaats van de voorgevelrooilijn(en) kan worden bepaald aan de hand van het bestemmingsplan. In dit plan en op de bijbehorende plankaart staan de voorgevels of voorgevelrooilijnen van de woningen aangegeven. In gevallen waarbij de ligging van de voorgevelrooilijn(en) onduidelijk is, is het verstandig eerst even bij het loket Bouwen en wonen te informeren naar eventuele regels in het ter plaatse geldende bestemmingsplan

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag