"Vanaf half mei naar buiten"

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 02/03/2007 - 19:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

"Vanaf half mei naar buiten"

Bij het naar buiten zetten van de kuipplanten hoor je vaak deze kreet. Als je pech hebt zeuren ze ook nog wat over de IJsheiligen.

Ik heb nu zeker 20 jaar kuipplanten en die gaan vanaf half maart tot half april, het ene jaar wat vroeger dan het andere naar buiten. Hoe eerder hoe liever want binnen in huis staan ze maar te kniezen en te kwijnen. Wel houdt ik het weerbericht in de gaten en zet de planten onder een grote boom als nachtvorst verwacht wordt en eventueel in de schuur als matige vorst verwacht wordt. Alleen de teerste orchideeen gaan pas begin mei.

Nu is mijn vraag wat zo jullie ervaringen zijn?

Ruud

vr, 02/03/2007 - 20:59
Sientje

Ik heb deze winter in de donkere kelder mijn ficusinfo-icon carica (vijgenboom) in pot laten overwinteren. Maar toen ik deze week onverwacht eens de kelder in ging, zag ik dat er al knoppen van ongeveer twee centimeter waren aan het ontluiken. Nu staat hij deze week al terug op mijn terras (zuidkant) en helmaal tegen het huis aan. Wanneer het gaat vriezen, ga ik er een dekentje over leggen.

vr, 02/03/2007 - 22:02
hanninkj

Mijn kuipplanten staan in een kas en wanneer het beter weer wordt dan zet ik er al verschillende buiten. Het is jammer dat ze in de kas staan te bloeien. Als het wil gaan vriezen worden ze even vorstvrij weggezet.

vr, 02/03/2007 - 22:15
alloo

ik heb eergisteren mijn brugmansia ook uit de kelder gehaald'' zie foto's'' en staan nu samen met anderen kuipplanten in een tunnelserre waar het overdag al heerlijk warm kan zijn

"Vanaf half mei naar buiten"
vr, 02/03/2007 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn kuipplanten staan gewoon buiten en dat lukt prima hier langs de kust. Mocht het nog gaan vriezen, dan gaan ze onder een afdak tegen het huis of in de schuur. Bij langdurige vorst gaat er een vorstbegrenzer aan in de schuur, maar dat is gelukkig zelden nodig.
Zelfs enkele orchideeen zijn deze winter buiten gebleven, zoals Oncidium en Dendrobium kingianum. Heel gek is dat er nog "eenjarige" perkplanten staan die nog groen zijn. Oa. Feliciainfo-icon bloeit al/nog, en Calibrochoa, Petuniainfo-icon hebben nog blad.

za, 03/03/2007 - 09:55
Annis

Ik heb mijn Oleander en een Agapanthusinfo-icon het hele jaar buiten staan. Maar wel onder een terras overkapping. De Agapanthus die ik vorig voorjaar heb gekregen is de pot van ingepakt met noppenfolie. De Oleander kan wel een paar graden vorst verdragen.

Ann

za, 03/03/2007 - 10:12
alloo

mijn oleander is enkele jaren geleden toch bevroren ,en naar mijn inziens had het toen niet hard gevroren ,en ik pak geen enkel risico meer wanneer ze vorst voorspellen gaat alles terug binnen, groetjes alloo

za, 03/03/2007 - 12:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb ook in een grote pot agapanthusinfo-icon staan. deze staat al heel wat jaren buiten en bloeit nog steeds. ik heb gewoon weg niet de ruimte om alles maar binnen te zetten. er staan op mijn dakterras te veel planten om dat ook nog eens allemaal binnen te zetten. wel haal ik de brugmansia binnen en de fuchsiainfo-icon. en de eucomis. maar dan heb ik wel al 7 grote potten binnen staan.de rest moet het toch echt buiten doen, ik heb nog nooit iets ingepakt en zet de potten dicht bijelkaar mocht het heel koud worden .bovendien heeft de wind en vooral de storm er dan minder vat op.

za, 03/03/2007 - 18:13
Fanny

Ik ben lid van de nederlandse oranjerie vereniging, en we hebben het geluk dat we bij ons in de buurt een overwinteringskas ter beschikking hebben voor onze regio. We moeten de planten zelf verzorgen in de winter en er word verwacht dat de planten half mei weer uit de kas zijn omdat de eigenaar hem dan zelf nodig heeft voor eigen gebruik. Maar ik moet zeggen dat als in april de zon weer wat gaat schijnen en de planten beginnen uit te lopen dat ik dan wel de sterkste planten al weer mee neem. Het begint dan toch weer te kriebelen.En mocht het dan wat kouder worden kan ik ze in de garage zetten.

https://tinyurl.com/y2en24s8

groetjes Fanny

za, 03/03/2007 - 21:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb al jaren de agapanthussen buiten in pot gelaten,tegen het huis aan en met noppenfolie om de potten.dat ging altijd prima.dit jaar heb ik voor het eerst in het voorjaar enkele scheurlingen in de volle grond gezet waar ze goed gebloeid hebben en op het moment zijn ze al weer een paar cm uitgelopen.dit jaar gaat het dus prima,ben benieuwd hoe ze dit jaar bloeien maar dat zal wel in orde zijn.toen we een tijdje geleden wat vorst hadden zag je dat wel meteen aan het blad,dat was kapotgevroren maar daar zie je nu weinig meer van.

zo, 04/03/2007 - 12:27
anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk, van deze reacties word ik nou erg happy!
Ik ben vorig jaar pas begonnen met tuinieren, dus heb nog erg weinig ervaring met overwinteren van kuipplanten. Ik heb in huis geen één geschikte ruimte, de temp. komt nergens onder de 15 graden. Mijn Brugmansia heeft overwinterd in een schuur waar geen verwarming in zit, en die los staat van het huis. Onder het golfplaten dak kun je gewoon naar buiten kijken dus echt vorstvrij zal het ook wel niet zijn. Toch lijkt ie het goed overleeft te hebben. Het enige wat me wel opviel dat was dat na een nacht strenge vorst de toppen van de takken erg slap waren, en die herstelden ook niet meer (heb ze maar weggesnoeid). Ik vraag me dus af of de Brugmansia in een strenge winter in de schuur zou overleven?
Ik heb een kuipplanten encyclopedie waarin staat dat een Brugmansia kan overwinteren bij een temp van 5 tot 12 graden, dus ik heb hem maar naar buiten geschopt ;-), als het nog gaat vriezen zet ik hem weer binnen.

Groet,
Wendy

zo, 04/03/2007 - 18:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee, als het echt gaat vriezen zal de Brugmansia het in een onverwarmde tochtige schuur niet overleven. Nu is het blijkbaar hooguit zo'n 0°C geweest en zijn alleen de toppen bevroren. Er zijn verschillende manieren om de brugmansia te overwinteren. Als plant in een vorstvrije ruimte, eventueel flink terugsnoeien en dan b.v. op zolder of de kruipruimte in. Een geheel andere manier is de plant te stekken en de stekken zo rond maart opnieuw op te potten.

Ruud

zo, 04/03/2007 - 20:51
MiB

Wendy de volgende keer de gaten dichten en noppenfolie bij de hand houden....

Hem daarmee inpakken bij strenge vorst scheelt weer wat graden!

Gr. Miranda

di, 06/03/2007 - 14:52
Larreke

Ik heb mijn aronskelken ook binnen gezet dit jaar. Ben nog een beginnende tuinierster en luister dus braaf naar wat ze me zeggen. Maar... Dit keer had ik dat beter niet gedaan denk ik. Mijn planten zijn helemaal opgeschoten :-(, en ze staan toch aan de venster... Nu heb ik maar alles afgknipt, ze zal wel opnieuw uitschieten hé. Ik denk dat k ze ook maar ga buiten zetten, en het weer in de gaten houden...

Ben blij om jullie reacties te volgen! K kan er veel van leren!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag